Czy Wy też tak macie, że weekend bez idealnego kubka kawy oraz czegoś słodkiego nie jest dla Was pełnym weekendem ? Jeśli tak … to koniecznie czytajcie dalszą część postu.

Z początku robiąc to ciasto byłem nastawiony sceptycznie, ponieważ nigdy wcześniej takiego nie robiłem, a tym bardziej nie dodałem do niego ani grama mąki ! Pierwsze razy były dla mnie straszne (śmiech). Pamiętam, że ciasto po upieczeniu się wylewało, później było zbyt mocno wypieczone aż na sam koniec udało się wymierzyć dla niego idealny czas ! Szukając jednak odpowiedzi na własne pytanie „Co mogę tutaj jeszcze zmienić” pomógł mi rozmaryn, który zawsze kwitnie na moim parapecie.

Początkowo spróbowałem rozmarynu z grejpfrutem, ale szybko okazało się, że to nie są moje smaki. Następnie pod nóż wpadła mi pomarańcz i to był strzał w dziesiątkę. Tak prostym rozwiązaniem właśnie udało mi się stworzyć przepis na ciasto pomarańczowo kokosowe z rozmarynem i powiem Wam, że jest na prawdę genialne !

Przepis wypróbowałem w pracy, domu, ale też i u znajomych, którzy zawsze są chętni sprawdzić moje poczynania w kuchni 🙂 ciekawił ich tylko dodatek rozmarynu. Gdzie do słodkiego dodawać świeże zioła ? „Czy ty jesteś poważny ?” Szybko jednak zauważyłem tylko jedną rzecz – pustą tortownicę po cieście. Więc chyba aż tak źle nie było 🙂

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek

  • 300 g wiór kokosowych

  • 250 g cukru kryształ

  • 3 pomarańcze

  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze opłucz w ciepłej wodzie, następnie przenieś do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Odcedź, wymień na świeżą gorącą wodę i gotuj przez następne 105 minut. Jajka wbij do szklanej misy, ubijaj do podwojenia swojej objętości. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Ugotowane i przestudzone pomarańcze przekrój na pół i wyjmij wszystkie pestki. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pomarańczową masę wymieszaj z jajkami oraz cukrem, dodaj proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz pokrojono drobny rozmaryn. Przemieszaj lekko do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 160 st. C. Czas pieczenia to około 60-65 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto w uchylonym piekarniku na 30 minut do swobodnego opadnięcia temperatury.