Śmiało mogę użyć stwierdzenia, że jest to mój ulubiony klasyk z kuchni angielskiej !
Historia tego deseru mówi, że został stworzony podczas II Wojny Światowej, ale dokładnej daty można doszukiwać się już w pierwszych książkach kulinarnych, które swoją premierę znalazły moment po tym wydarzeniu. Zawsze gdy tylko jestem w domu na Śląsku to biegnę na działkę gdzie znajdę mnóstwo jabłek. Są najlepsze ze względu na to, że nie posiadają żadnej chemii, ani sztucznych nawozów. Nie raz moja babcia przygotowywała kompot z tych jabłek, póżniej jakieś ciasta z jabłkami, a ja jednak się upierałem na to by zrobić CRUMBLE ! Nic tak nie oddaje smaku jabłek jak podsmażenie ich na łyżce masła z dodatkiem korzennych przypraw i skórki z pomarańczy oraz cytryny. Innymi słowy mówiąc – jest to niebo dla podniebienia 🙂
Przepis na ten klasyk jest tak prosty, że z pewnością będziecie go wykorzystywać nie raz, nie dwa !

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 50 g cukru

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
– 1 kg jabłek
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 goździki
– 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, pokrojone masło w kostki oraz cukier wrzuć na stolnicę i szybko zagnieć do połączenia się składników. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 20 minut. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i smaż przez 3-5 minut. Dodaj pozostałe składniki, przemieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub innej formy do pieczenia. Kruszonkę wyjmij z lodówki i rozkrusz nad jabłkami za pomocą dłoni lub tarki. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. C i piecz przez 25-30 minut. Do momentu, aż kruszonka uzyska złocisty kolor.
Po upieczeniu warto jest jeszcze zostawić ciasto na 15 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach – pozwoli to na swobodne opadnięcie temperatury.