Zacznę od tego, że będzie słodko ! 🙂
Przepis ten chodził za mną już dłuuuugi czas … aż w końcu ponownie się do niego dorwałem i przygotowałem. Czasami jedne przepisy wymagają więcej czasu a drugie natomiast są błyskawiczne – z czego to wynika ? – wynika to z tego, że każda receptura jest inna. Ciasta drożdżowe potrzebują czasu na wyrośnięcie, makaroniki i bezy na schnięcie, ciasto francuskie na długie wyrobienie a klasyczne crumble z kruszonka wystarczy tylko upiec i gotowe.
Pomysłem jakim z Wami chcę się podzielić to proste bułeczki cynamonowe inaczej mówiąc cinnamon rolls z dodatkiem jabłek oraz kruszonych migdałów – jedno jest pewne ! są po prostu obłędne w smaku oraz proste w przygotowaniu a potrzeba tylko kilku produktów by je zrobić.
Sama metoda wyrabiania ciasta jest już sama w sobie ciekawa, ponieważ musi ono trochę odpocząć, następnie trzeba połączyć produkty z resztą składników i wyrobić oraz odstawić do ponownego odpoczęcia i wyrośnięcia. Taki zabieg trwa trochę czasu to racja, ale efekty w późniejszym wydaniu są powalające !
Delikatnie słodkie, i soczyste w jabłka bułeczki cynamonowe nadają się idealnie do kawy czy też na poczęstunek dla gości lub znajomych w pracy. Migdały, które odgrywają też ważną część w tym przepisie są odpowiedzialne za efekt „chrupnięcia” podczas delektowania się taką bułeczką w domu lub szkole czy też pracy 🙂 Wszystkie elementy zostały dobrze dopracowane aby to właśnie Wam ukazać prostotę tak smacznego przepisu, który jest możliwy do zrobienia na każdym poziomie zaawansowania w kuchni.

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 800 g Mąki pszennej
– 50 g Świeżych drożdży
– 100 g Masła
– 80 g Cukru
– 450 ml Mleka 3.2%
– 2 Jajka
– 1 Żółtko

Składniki smakowe cinnamon rolls:
– 3 Jabłka
– 2 Opakowania cynamonu
– Garść migdałów
– Cukier z prawdziwą wanilią do posypania

Dodatkowo:
– 1 Jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka

Sposób przygotowania:
Rozkrusz drożdże i dodaj do nich cukier lekko zagniatając widelcem aby powstała płynna postać. Dodaj lekko podgrzane mleko i wymieszaj. Odstaw na 5 minut aby drożdże lekko popracowały. Następnie do dużej, szklanej miski dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodaj do niej rozpuszczone drożdże z dodatkiem rozpuszczonego wcześniej masła i wyrabiaj przez około 5 minut. Zacznij stopniowo dodawać jajka (1 na 5 minut) cały czas wyrabiając ciasto. Gdy wszystkie jajka znajdą się już w masie wyrabiaj jeszcze przez moment – im dłużej ciasto się wyrabia, tym będzie lepsze ( jeśli będzie zbyt wilgotne podsyp lekko mąką). Tak przygotowaną masę drożdżową, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45-50 minut w ciepłe i suche miejsce. Po upływie czasu rozsyp trochę mąki na stolnicy i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 centymetra. Rozsyp równomiernie cynamon, dodaj pokrojone w kostkę jabłka oraz posyp lekko cukrem z prawdziwą wanilią. Całość zwiń jak roladę i pokrój w plastry ok. 3 centymetrowe. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp rozgniecionymi migdałami i posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Tak przygotowaną formę z cinnamon rollsami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C w trybie góra dół i pieczemy przez około 20 minut.