Dzisiejszy wpis będzie: krótki, szybki i bardzo domowy co można zobaczyć już po zdjęciach 🙂

Wróciłem ostatnio do domu i jak to zawsze bywa ktoś znajdzie się aby zjeść coś słodkiego … przeważnie jest to moja babcia, która ma cukrzyce i zawsze chce bym zrobił coś słodkiego. Babcie jak to babcie, ale co z resztą osób w domu ? Sprawdziłem zatem wszystkie szafki kuchenne, lodówkę oraz miejsce gdzie przeważnie u mnie w domu znajdują się owoce no i pomyślałem – co by tutaj zrobić szybkiego i dobrego ?
Nie ukrywam, że byłem trochę zmęczony po podróży pociągami, ponieważ tak ostatnim czasem wygląda moje życie, że ciągle gdzieś jeżdżę, ale mimo tego nie zostawiłem ich bez niczego i wpadłem na pomysł by zrobić ekspresowe crumble orzechowo-jabłkowe z cynamonem. Zajmuje to zaledwie 15 minut przygotowania i 25-30 minut pieczenia w piekarniku 🙂 Smaki świetnie się ze sobą komponowały a do tego aromat, który biegał swobodnie po mieszkaniu był niesamowity ! Działało to tak jakbym wyperfumował mieszkanie dosłownie.

Składniki:
– 600 g Jabłek
– 200 g Masła
– 150 g Mąki pszennej
– 100 g Drobnego cukru do wypieków
– 1 Cukier waniliowy
– Sok z 1/2 Cytryny
– Garść orzechów włoskich
– 2 Łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz ze skórek i pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny a następnie wymieszaj z cynamonem. Odstaw na bok. Orzechy włoskie drobno pokrój. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystkie cztery składniki zacznij szybko zagniatać do uzyskania „jednolitej” konsystencji. Kawałki jabłek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem waniliowym i kruszymy nad nimi kruszonkę orzechową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C w trybie góra dół i pozostawiamy na 25-30 minut lub dłużej (zależy od piekarnika). Kruszonka powinna mieć złocistą górę.