Dziś stawiam na otwarte tarty na kruchym i maślanym spodzie z dodatkiem jabłek, karmelu oraz prażonych pistacji. Myślę, że to połączenie jest idealne, ale musisz to stwierdzić sam/sama. Szczerze mówiąc dawno nie jadłem tak prostej a smacznej rzeczy i tak na prawdę przyszła mi do głowy w najbardziej nieoczekiwanym chyba momencie, ponieważ czekałem wtedy w kolejce do oddawania rozliczenia rocznego 🙂 taki już jestem haha wszędzie myślę o jedzeniu. Rankiem gdy się budzę to myślę co zjeść, podczas dnia pracy myślę co zjeść a kładąc się do łóżka przed snem myślę co mogę zrobić nowego i zaskakującego przez co robię się głodny i idę później coś zjeść …

Ten przepis można zrobić w nie całe 60 minut ! Wystarczy tylko szybko zagnieść ciasto maślane i odstawić do lodówki, ponieważ w między czasie możemy przygotować już jabłka oraz obrać pistacje. Czas pieczenia w piekarniku to zaledwie 30 minut a porcji, które możemy dostać z tego przepisu wyjdzie około 18-20 sztuk więc jest to fajna propozycja na spotkanie w większym gronie znajomych lub rodzinnym 🙂

Składniki na ciasto kruche:
– 400 g Mąki pszennej
– 200 g Masła
– 2 Żółtka
– 2 Łyżki cukru waniliowego
– 4 Łyżki mleka 3.2%
– Szczypta soli

Składniki na karmel:
– 200 g Cukru
– 90 g Masła
– 120 ml Śmietanki 36 %

Dodatkowo:
– 3 Jabłka
– 80 g Cukru
– 3 Łyżki masła
– 2 Gwiazdki anyżu
– Pistacje prażone
– Sos karmelowy (Śmietanka, masło, cukier)

Sposób przygotowania:
Mąkę przesyp do miski, dodaj pokrojone w kostki zimne masło oraz cukier i szybko zagnieć. Gdy masa zacznie się łączyć dodaj żółtka oraz mleko i zagniataj do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Jabłka obmyj pod zimna wodą a następnie wysusz za pomocą ręcznika papierowego, pobądź się gniazd nasiennych i pokrój w plastry o grubości około 2-3 mm.
Schłodzone ciasto maślane wyjmij z lodówki i rozwałkuj na posypanym wcześniej mąką blacie kuchennym. Grubość ciasta powinna mieć nie więcej niż 5 mm. Rozwałkowane ciasto podziel na prostokąty o dowolnej wielkości. Rozłóż na nim jabłka, posyp lekko cukrem i polej roztopionym wcześniej masłem (dzięki temu cukier się lekko skarmelizuje podczas pieczenia).  Tak przygotowane tarty przekładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st. C w trybie góra dól na średniej wysokości przez ok. 30 minut (Anyż rozłóż obok tart na blaszce).
Cukier wsypujemy do rondelka i wstawiamy na ogień. Gdy zacznie się rozpuszczać i nabierać koloru możemy lekko wymieszać poruszając garnkiem. Jak już wszystko się rozpuści i nabierze jasnego karmelowego koloru to zaczynamy wrzucać pokrojone w kosteczki masło i mieszamy. Po chwili dolewamy cieniutką stróżką śmietankę 36% i ponownie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.