Tak, tak wiem – mamy zimę a w przepisie są truskawki, ale jeśli dobrze znajdziecie to z pewnością kupicie świeże.
Wiele osób mi mówiło, że takie przepisy to dodaje się na lato, wakacje gdzie dni są ciepłe, ale jak to ja – zawsze na odwrót. Chciałem już teraz zjeść coś co przypomni mi chociaż na moment smak ciepła oraz wakacji gdzie zbiera truskawki, pije wodę z miętą i cytryną oraz wiele innych czynności.
Tarta na spodzie ciasteczkowym z lemon curd’em oraz truskawkami i miętą pasuje idealnie (przynajmniej dla mnie) na obecną pogodę ! Orzeźwia, pobudza ale też i świetnie smakuje co powoduje przyjemnie odczucie na podniebieniu.

Składniki na spód:
– 210 g Ciastek owsianych
– 50 g Masła
 
Składniki na lemon curd:
– 35 g Mąki pszennej
– 50 g Cukru
– 3 Cytryny
– 50 g Masła
– 3 Żółtka

Pozostałe składniki:
– 250 g Truskawek
– 90 g Mascarpone
– Świeża mięta

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku i zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia. Ciastka miksujemy na drobne i dodajemy roztopione masło. Miksujemy jeszcze przez chwile.
Przygotowaną foremkę na tartę lub tortownicę wykładamy ciasteczkami. Odstawiamy na 20-25 minut do lodówki.
W miseczce połącz cukier z mąką pszenną. Odmierz 275 ml zimnej wody i dodaj troszkę do miseczki aby stworzyła się gęsta pasta (około 3 łyżek wody). Dobrze startecytryny przełóż do rondelka dodając resztę wody. Podgrzej wodę na niskim ogniu. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do mąki oraz cukru a następnie wymieszaj i dodaj do wody ze skórkami cytrynowymi. Gotuj do zgęstnienia ciągle mieszając by uniknąć grudek. Masło pokrój w kostkę i dodaj do rondelka. Następnie wrzucaj po 1 żółtku na minutę ciągle mieszając. Zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy lemon curd będzie już przestudzony, dodaj mascarpone i wymieszaj. Całość przelej do formy z ciasteczkami i odstaw na godzinę, półtorej w chłodne miejsce. Udekoruj truskawkami i miętą.