Uwielbiam słodycze, ale to chyba jak większość populacji naszej ziemi ! 🙂 W obecnych czasach możemy znaleźć je na różnych poziomach pod względem tekstury, smaków, kolorów ale i wyglądu. Cukiernicy oraz pastry chef’owie w restauracjach ubiegają się z dnia na dzień aby wyszukać ciągle coś nowego, coś czego jeszcze inni nie widzieli ani nie jedli … jednym słowem coś nowego i interesującego 🙂

Ja natomiast staram się również szukać często ciekawych i nowych doznań kulinarnych pod względem cukierniczym jak i wytrawnym, ale jak to wiadomo wiedza moja a dobrego szefa kuchni to jednak jak to mówimy ” Niebo a ziemia „

Dzisiejszy przepis inspirowany jest dzieciństwem, kiedy idąc często do mojej kuzynki Izabeli na urodziny, imprezę rodzinną czy tak po prostu o ! było ciasto … ciasto, którego smak zatrzymał się w mojej głowie do teraz. Zawsze było mega smaczne i szybko znikało z mojego talerza, a dzięki niej nauczyłem się świetnego przepisu !

Biszkopt czekoladowy nasączony kawą, przekładany masą z kajmaku i masła z dodatkiem prażonego słonecznika i solonej gorzkiej czekolady to jest to czego mi często brakuje w zwykłej kawiarni ! – uwielbiam takie smaki.

Składniki na czekoladowy biszkopt:
– 6 Jaj
– 220 g Mąki pszennej
– 30 g Kakao
– 150 g Drobnego cukru do wypieków
– 1 Łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
– 300g Masła
– 550 g Masy kajmakowej

Składniki na prażony słonecznik:
– 3 Łyżki masła
– 4 Łyżki śmietany 36%
– 4 Łyżki brązowego cukru trzcinowego
– 250 g Ziaren słonecznika/

 Dodatkowo:
– 100 g Gorzkiej czekolady min. 70%
– 40 g Ziaren słonecznika
– Sól

Sposób przygotowania biszkoptu czekoladowego:
Białka oddziel od żółtek i w szklanej misie ubij je ze szczyptą soli na puszystą masę(tak jak na bezy). Dodawaj stopniowo cukier nadal mieszając. Gdy cały cukier znajdzie się już w masie dodajemy po 1 żółtku powoli mieszając by wszystko się połączyło. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych jaj(nadal mieszając powolnymi i okrężnymi ruchami). Całość przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. C przez 45-55 minut w trybie góra dół. PIEKARNIKA NIE OTWIERAMY PODCZAS PIECZENIA BISZKOPTU, PONIEWAŻ NIE WYROŚNIE !!!
Gdy czas pieczenia biszkoptu się skończy to wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwi aby temperatura spokojnie opadała(nie gwałtownie).

Sposób przygotowania prażonego słonecznika:
Masło roztapiamy a następnie dodajemy do niego śmietankę oraz cukier i wszystko mieszamy do połączenia się oraz rozpuszczenia składników. Uważamy by się nie zagotowało.
Do rondelka z masłem wrzucamy całą zawartość słonecznika i chwile podtrzymujemy w cieple ciągle mieszając. Tak przygotowany słonecznik przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10-15 minut w 250 st. C na złoty kolor. Gdy ziarna będą już uprażone pozostawiamy je do przestygnięcia a następnie kruszymy.

Sposób przygotowania masy maślano – kajmakowej:
Za pomocą miksera ubijamy masło na puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce masy kajmakowej, gdy wszystko będzie już ze sobą połączone to dodajemy przestudzone ziarna słonecznika i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki (mikser zmieli na drobinki nasz słonecznik) i wkładamy do lodówki na 30-40 minut aby powstały krem obniżył swoją temperaturę dzięki czemu będzie w lepszej formie na cieście.