Wyjazd do Hiszpanii, a mianowicie Barcelony by艂 zupe艂nie nie spodziewany ! 馃檪
Po prostu wszed艂em na stron臋 tanich linii lotniczych z nudy i sprawdza艂em gdzie tym razem mo偶na si臋 wybra膰 w kolejn膮 podr贸偶 kulinarn膮. Widz膮c tani lot do Barcelony nawet si臋 nie zastanawia艂em tylko bra艂em kart臋 p艂atnicz膮 do r臋ki i odrazu kupowa艂em bilety. Nawet je艣li ten wyjazd mia艂 trwa膰 zaledwie 28 h ! Tak, tak dobrze czytasz 28 godzin …
Do Hiszpanii chcia艂em si臋 ju偶 dawno wybra膰 jednak nie by艂o na to nigdy czasu, albo 艣rodk贸w finansowych jednak tym razem sobie nie darowa艂bym tego i chwile po zakupie bilet贸w ju偶 wiedzia艂em co b臋dzie moim celem – oczywi艣cie sprawdzenie i poznanie kolejnych cukierni pod wzgl臋dem wyrob贸w cukierniczych oraz ich przygotowania. Dodatkowym punktem tej wyprawy dla mnie by艂 ranny targ 艣wie偶ych warzyw, owoc贸w oraz owoc贸w morza, poniewa偶 jak nie wykorzysta膰 tak pi臋knego dnia z samego rana skoro 艣wit na tak fantastyczne rzeczy jakie nie zawsze mamy okazj臋 widzie膰 na codzie艅 w naszych okolicach zamieszkania.

Przylot mia艂em oko艂o godziny 17.30 – mimo i偶 by艂a to ju偶 wieczorna pora to uda艂o mi si臋 zd膮偶y膰 do jeszcze jednej cukierni, kt贸ra by艂a otwarta do godziny 21.00. Mowa tutaj oczywi艣cie o „LA PASTISSERIA BARCELONA”. Wszystkie desery, kt贸re znajdowa艂y si臋 tam w witrynach cukierniczych jak i pozosta艂ych gablotach robi艂y ogromne wra偶enie nie tylko pod wzgl臋dem estetycznym, ale i r贸wnie偶 smakowym. Nie zastanawiaj膮c si臋 ani chwili d艂u偶ej odrazu zabra艂em si臋 za trzy desery, kt贸re odrazu zwr贸ci艂y moj膮 uwag臋. Mi臋dzy innymi deser przypominaj膮cy jab艂ko, plaster miodu czy te偶 p贸艂kula orzechowa z czekoladowym li艣ciem klonowym. Ka偶dy z nich po przekrojeniu na p贸艂 zawiera艂 co艣 ciekawego, co艣 tajemniczego, a za razem innego i wyr贸偶niaj膮cego si臋 od pozosta艂ych deser贸w. Nie b臋d臋 ukrywa艂, 偶e najwi臋ksze zaskoczenie na mnie wywar艂a p贸艂kula orzechowa z li艣ciem klonowym, kt贸ra smakiem przypomina艂a mi dzieci艅stwo i serek „monte”, kt贸ry cz臋sto jada艂em w szkole na drugie 艣niadanie. 艢wietnym akcentem tego deseru by艂 tzw. „finish” kawowy w postaci czekolady temperowanej na kszta艂t li艣cia klonowego opr贸szonego lekko kaw膮. Obs艂uga w kawiarni mimo i偶 nie m贸wi艂a 艣wietnie po angielsku to wcale nie sprawia艂a 偶adnego problemu i z mi艂膮 ch臋ci膮 mnie ugo艣ci艂a oraz zadba艂a o to abym czu艂 si臋 tam jak najlepiej, a ekspedientka Estera by艂a fenomenalnie mi艂a ! Z pewno艣ci膮 pozytywnie b臋d臋 wspomina艂 nie tylko t膮 kawiarnie, kt贸ra plasuje si臋 na pierwszym miejscu cukierni w Barcelonie, ale r贸wnie偶 to jaka panuje w niej atmosfera.

Chwile po wyj艣ciu z cukierni uda艂em si臋 na lekkie zwiedzanie Barcelony. Z racji, 偶e by艂a to ju偶 p贸藕na godzina wieczorowa, a 偶ycie zacz臋艂o tam nabiera膰 jeszcze wi臋kszego ruchu ni偶 za dnia to nie poddawa艂em si臋 i brn膮艂em w swoje ! Takim o to trafem uda艂o mi si臋 zwiedzi膰 r贸偶ne budowle postawione przez wielu artyst贸w, kt贸re o艣wietlone w nocy za pomoc膮 reflektor贸w robi艂y ogromne wra偶enie.
Kolejnego dnia z rana automatycznie wybra艂em si臋 na s艂odkie 艣niadanie przy kubku 艣wie偶o parzonej kawy ! Dotarcie do tej kawiarni by艂o dla mnie nie lada wyzwaniem, poniewa偶 nie u偶ywaj膮c internetu, a zaledwie mapy i pytania ludzi troch臋 to utrudnia艂o poruszanie si臋 po Barcelonie, ale mimo wszystko uda艂o si臋 i dotar艂em na miejsce !

Tak o to trafi艂em do kolejnego punktu swojej wyprawy, kt贸rym by艂a cukiernia „CH脰K – THE CHOCOLATE KITCHEN”
Ponownie zosta艂em przyj臋ty w kawiarni bardzo mi艂o, a wi臋c pog艂oski o tym, 偶e zagranicznych turyst贸w si臋 藕le traktuje s膮 nie prawdziwe. Pani ekspedientka nie tylko opowiedzia艂a mi historie powstania tej kawiarni, ale r贸wnie偶 i pokaza艂a miejsce w kt贸rym si臋 przygotowuje s艂odycze. Fantastycznym dla mnie do艣wiadczeniem by艂o to, 偶e mog艂em nie tylko zobaczy膰 jak przygotowywane s膮 tabliczki 艣wie偶ej czekolady z r贸偶nymi dodatkami, ale r贸wnie偶 zobaczy膰 jak przygotowywane by艂y p膮czki, kt贸re tam sprzedawali – mo偶ecie mi wierzy膰 lub nie, ale tak smacznych p膮czk贸w jakie tam mieli to nawet nie mamy w Polsce ! By艂y mega chrupkie a za razem mi臋ciutkie w 艣rodku. Dodatek konfitury w 艣rodku powodowa艂 艣wietny bilans mi臋dzy s艂odkim, a lekko kwaskowym smakiem. Ca艂o艣膰 by艂a oblana ciemn膮 lub jasn膮 czekolad膮 oraz dodatkami wedle uznania. Gdybym tylko m贸g艂 zosta膰 d艂u偶ej w Barcelonie to na pewno wybra艂bym si臋 tam na kilka dni szkoleniowych by m贸c pozna膰 tajemnic臋 tych p膮czk贸w. By艂y po prostu ob艂臋dne nie tylko w smaku, ale i wygl膮dzie.

Chwile po s艂odkim pocz膮tku dnia wybra艂em si臋 na pobliski targ, gdzie mog艂em zobaczy膰 owoce, kt贸rych wcze艣niej nie mia艂em mo偶liwo艣ci ani zobaczy膰 ani r贸wnie偶 skosztowa膰. Mangostany, rambutany czy te偶 kaktusy jadalne oraz r臋ka buddy to jedne z niewielu, kt贸re tam zasta艂em ! Pot臋偶ne nat臋偶enie ruchu ani troch臋 nie spowodowa艂o mnie abym z tego miejsca ucieka艂, a wr臋cz przeciwnie bo siedzia艂em tam ponad 2 h i mimo i偶 chwile przed przyj艣ciem tam jad艂em w cukierni to nadal kosztowa艂em kolejnych rzeczy oraz kilka kupowa艂em aby zabra膰 ze sob膮 w drog臋 powrotn膮. Ciekawym do艣wiadczeniem dla mnie by艂o targowanie si臋 ze sprzedawcami, kt贸rzy mimo i偶 wiedzieli, 偶e nie znam j臋zyka hiszpa艅skiego to ch臋tnie si臋 ze mn膮 targowali ! Z pewno艣ci膮 by艂a to 艣mieszna akcja je艣li kto艣 to ogl膮da艂 z boku 馃檪
Ko艅cz膮c swoj膮 wizyt臋 na targowisku wybra艂em si臋 zobaczy膰 pozosta艂e ma艂e cukierenki, kt贸re mimo i偶 nie s膮 a偶 tak znane jak te wcze艣niej wspominane to r贸wnie偶 oferowa艂y go艣ciom to czego mogli nie znale藕膰 w pozosta艂ych punktach ze s艂odyczami. Pyszne i chrupi膮ce churros z czekolad膮 i orzechami lub cukrem pudrem to jedne z niewielu rzeczy, kt贸re tam mog艂em skosztowa膰.
Cukierni w Barcelonie jest pod dostatkiem to mog臋 Wam zapewni膰, ale wi臋kszo艣膰 z nich to francuskie cukiernie, kt贸re g艂贸wnie opiera艂y si臋 tylko na s艂odyczach francuskich, a takie ju偶 mia艂em okazj臋 pr贸bowa膰 podczas wrze艣niowej wizyty do Francji.

Reasumuj膮c ca艂膮 wypraw臋:
Mimo i偶 mia艂em na ca艂y pobyt zaledwie 28 godzin to i tak uda艂o mi si臋 zobaczy膰 praktycznie wi臋kszo艣膰 zabytk贸w jak i miejsc, kt贸re sobie wyznaczy艂em do odwiedzenia. Nie my艣lcie sobie, 偶e tylko chodz臋 po cukierniach i jem haha 馃檪 oczywi艣cie tak nie jest !
Rownie偶 znajduj臋 czas na to aby odwiedzi膰 inne ciekawe miejsca nie zwi膮zane z jedzeniem, a wywiera艂y ogromne wra偶enie.
Nawet pogoda mimo i偶 by艂 to grudzie艅 nie przeszkadza艂a w tym aby chodzi膰 w kr贸tkich spodenkach oraz koszulce z r臋kawkiem z racji i偶 by艂o tam na prawd臋 ciep艂o, a mo偶e po prostu mi si臋 tak wydaje z racji, 偶e w Manchester mamy wiecznie zim臋 i opady.

Jedynie co mog臋 doda膰 na koniec to fakt i偶 gor膮co polecam odwidzenie tych dw贸ch punkt贸w cukierniczych o kt贸rych wspomina艂em wy偶ej z racji, 偶e maja niesamowite desery, kt贸re zaskocz膮 wasze podniebienia … !
Niebawem bo ju偶 za kilka dni wybieram si臋 w kolejn膮 podr贸偶 kulinarn膮 do miejsca gdzie nigdy wcze艣niej nie by艂em, do miejsca, gdzie wszystko jest zupe艂nie inne i cz臋sto nie rzeczywiste dla naszego umys艂u.
Trzymajcie za mnie kciuki i 偶yczcie powodzenia !
Cze艣膰.