Inspirację na ten deser znalazłem podczas podróży do Francji. Wchodząc do jednej z Paryskich cukierni zobaczyłem gablotę z lodami i każdy smak był zupełnie inny i na pierwszy rzut oka wydawał się dziwny, ale nie zawsze wszystko musi być zrozumiałe dla oka, aby było zrozumiałe dla naszych kubków smakowych – tak twierdzę przynajmniej ja.
Stwierdziłem pewnego dnia, że nie kosztowałem czegoś „innego” ostatnio i wpadłem na pomysł stworzenia czegoś innego … czegoś co zaskoczy nie tylko podniebienie, ale również i samego siebie.
Mając w kuchennej półce szafran, orzechy i inne składniki stwierdziłem – zrobię to, a przynajmniej spróbuję.
Na początku nie napawałem do tego optymizmem z racji gryzącego się ze sobą smaku, ponieważ bałem się, że produkty, które chcę połączyć nie będą do siebie kompletnie pasowały, ale na moje szczęście myliłem się !
Tak właśnie powstały lody z dodatkiem szafranu i orzechów. Były zupełnie inne niż te, które dotychczas miałem okazję kosztować.
Lekki posmak wanilii sprawił, że wszystko zachowało swój balans oraz smak w nienagannym spokoju 🙂

SKŁADNIKI:
– 5 żółtek
– 350 ml śmietanki 36%
– 350 ml mleka 3.2%
– 150 g cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki szafranu
– 1 laska wanilii
– 150 g mix orzechów

PRZYGOTOWANIE:
W szklanej misce ubij żółtka na puszystą masę około 2-3 minut. W rondelku zagotuj: śmietankę, mleko, cukier, szafran, sól oraz wanilię (przekrój na pół, za pomocą tępej strony noża wyciągnij wszystkie ziarenka i wrzuć do rondelka razem z pozostałościami). Cały czas mieszaj do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Bardzo powoli wlewaj 1/2 zawartości rondelka do masy żółtkowej ciągle mieszając. Tak powstałą miksturę wlej ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu – cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego masy (ok. 10-12 minut). Nie pozwól aby się gotowało.
Przygotuj naczynie z kostkami lodu lub bardzo zimną wodą i wstaw na nie szklaną miskę.
Przygotowany wcześniej krem przelej przez sitko o drobnych oczkach i pozostaw w szklanej misie do momentu aż się dobrze schłodzi. Od czasu do czasu mieszając. Orzechy podpraż lekko na patelni i pozostaw do przestygnięcia.
Wmieszaj orzechy w schłodzoną już masę lodową i przelej do plastikowego pojemnika (możesz również użyć keksówki do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.)
Pozostaw do schłodzenia na minimum 4-5 godzin w zamrażarce.