Od kilku lat w Polsce szał robi chleb bananowy … Dlaczego zatem tak jest ?

Odpowiedź jest prosta i zrozumiała, ponieważ jest smaczny i zdrowy, a do tego nie potrzeba do niego żadnego specjalnego sprzętu, czy też wymyślnych składników. Przeważnie wszystkie składniki zazwyczaj mamy w domu do jego przygotowania.
Przepis mam stały, który wykonuje już od prawie dwóch, gdy wyprowadziłem się do Wrocławia, ponieważ tam spędziłem swój ostatni czas w Polsce i kończyłem tym samym szkołę średnią jak i pracę w kawiarni, które bardzo dobrze wspominam.
Czasami nie miałem po prostu czasu zjeść porządnego śniadania, a ten wypiek był moim wybawieniem nie raz, ani nie dwa !
Po pewnym czasie nawet i moja znajoma zaczęła go piec, ponieważ jak sama stwierdziła – jest prosty i bardzo smaczny, a do pracy czy na uczelnię to jak znalazł jako drugie śniadanie czy też dobre ciacho do kawy 🙂

W sumie to wystarczy nam widelec i miska do przygotowania, a później blaszka i papier do pieczenia.
Nie możliwe ? – a jednak.

SKŁADNIKI:
– 3 banany (bardzo dojrzałe)
– 70 g masła
– 90 g cukru
– 2 jajka
– 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki imbiru
– szczypta soli
– 40 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
– 220 g mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany obierz ze skórki, zmiażdż widelcem na gładką masę i wymieszaj z jajkami (możesz też użyć do tego blendera). Dodaj cukier i roztopione oraz przestudzone masło. Wymieszaj do połączenia się składników. Przesiej przez drobne sitko pozostałe suche składniki i ponownie przemieszaj, aby wszystko zachowało jednakową konsystencję. Dodaj pokruszoną czekoladę.
Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 170 st. C (lub 150 st. C z termoobiegiem) i piecz około 45-50 minut. Po upływie czasu pieczenia pozostaw ciasto w piekarniku przez kolejne 10 minut przy otwartych drzwiczkach na około 10 minut. Pozwoli to na swobodne opadnięcie temperatury.

Ps. Jeśli masz w domu jakiekolwiek orzechy to możesz je dodać w trakcie tworzenia masy na ciasto. Będą również świetnie pasować i nadadzą lekko orzechowego posmaku 🙂