Często nie macie czasu na wykonanie deseru, a za chwilę maja zjawić się goście i co wtedy ?

Spokojnie … na szczęście żyjemy już w czasach, gdzie możemy znaleźć mnóstwo przepisów, których wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut, a czasami nawet i mniej. Właśnie jeden z takich przepisów chcę Wam dzisiaj przekazać.
Z góry zaznaczę, że prawdziwy mus czekoladowy wykonuje się na bazie jajek, ale dzisiaj troszeczkę oszukamy i zrobimy w łatwiejszej oraz szybszej wersji, a do jego przygotowania wystarczą dosłownie 2 SKŁADNIKI.
Smak tego deseru jest bardzo przybliżony do oryginału, a w sumie mogę śmiało powiedzieć, że jest lepszy – przynajmniej dla mnie.

W zestawieniu z dodatkami jak owoce, pokruszone ciastka czy bezy potrafi uczynić ten deser na prawdę wartym grzechu, a tym bardziej, że można go ukazać w na prawdę ciekawy sposób zarówno na talerzu jak i kokilce czy też innym naczyniu.
To wszystko już zależy tylko od nas samych 🙂

SKŁADNIKI:
– 300 ml śmietanki 36%
– 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
– 100 g wiśni lub malin (mogą być mrożone)
– 40 g cukru
– 1 łyżka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czekoladę pokrusz i wrzuć do szklanej miski. Roztop w kąpieli wodnej (nałóż miskę nad garnek z wrzącą wodą). Odstaw na bok do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy w szklanej misce do 3/4 objętości, czyli tak aby nie była sztywna, a jeszcze lekko płynna podczas mieszania. Gdy roztopiona już wcześniej czekolada jest przestudzona to dodajemy do niej stopniowo ubitą wcześniej śmietankę (staraj się wmieszać ubitą śmietankę bardzo powoli, ponieważ wtedy nie stracimy objętości ubitej masy – najlepiej to robić przy użyciu silikonowej łopatki lub drewnianej łyżki). Gdy obie masy zostały już połączone to przekładamy je do naczyń w których będą serwowane (użyłem do tego rękawa cukierniczego). Wypełnione masą foremki wstawiamy do lodówki na 10 minut aby lekko się schłodziły.

W tym czasie przygotuj sos malinowy lub wiśniowy.
Do rondelka wsyp owoce, cukier oraz łyżkę wody i czekaj aż zacznie parować. Poczekaj do momentu aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Tak przygotowany sos można przełożyć przez sitko o drobnych oczkach aby pozbyć się pestek lub skórek, ale nie jest to wcale konieczne. Cały deser serwujemy z sosem oraz dowolnymi dodatkami 🙂