Przepisów na lemon curd w sieci jest od groma – nie będę Was oszukiwał. Mimo tego chciałbym podzielić się przepisem, który jest nigdy niezawodny i zawsze wychodzi. Tak zwany „pewniak” 🙂
Kolejną ciekawostką co do tego przepisu jest to, że dróg jego wykonania jest tak samo wiele jak jego autorów, ponieważ większość praktycznie wykonuje go na swój sposób, czyli tak jak jest im łatwiej. Mimo tego dzisiaj pokaże prostą drogę do uzyskania prostego lemon curd, który idealnie będzie się komponował z twoimi ciastkami, tortami, ale i nie tylko bo również świetnie pasuje do naleśników czy też … pączków !
Wydaje mi się, że zachowałem idealny balans pomiędzy kwasowością, a słodyczą – więc nie pozostaje mi nic innego jak przekazać Wam trochę mojej wiedzy byście mogli z niej korzystać w przyszłości ! 🙂

SKŁADNIKI:
– 4 cytryny
– 200-250 g cukru
– 100 g masła
– 20 ml wody
– szczypta soli
– 6 żółtek

PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej rozpuść cukier z wodą uzyskując tzw. syrop glukozowy. Dodaj sok z 4 cytryn oraz łyżeczkę otartej skórki z cytryny (pamiętaj aby wcześniej ją sparzyć, ponieważ nie chcemy otrzymać gorzkiego smaku). Podgrzewaj na dużym ogniu przez około 3-4 minuty do połączenia się składników, a następnie zmniejsz ogień i dodawaj pojedynczo żółtka cały czas mieszając.
Na koniec dodaj masło pokrojone w kostki i nadal mieszaj do momentu emulgacji żółtek. Całą zawartość przelej do szklanego naczynia i odczekaj aż całkowicie przestygnie – wtedy zagęści się jeszcze bardziej.