Uwielbiam sernik !
Najlepszy dla mnie jest ten prosty waniliowo śmietankowy, który często przygotowuje moja ciocia w domu, ale dzisiaj dla odmiany pokażę Wam coś zupełnie innego, a tym bardziej bo nie będzie tutaj konieczne używanie piekarnika. W pogoni za byciem innym względem smaku stwierdziłem, że wyjdę czasami poza klasykę cukiernictwa/ domowego pieczenia i postaram się poszukać trochę ciekawszych smaków niż tylko te, które są nam do tych czas znane ! Pomysł na te serniczki wpadł mi już kiedyś, ponieważ nie raz je robiłem, a wiedziałem, że cieszyły się dużą popularnością wśród znajomych. Skoro im smakowały to pomyślałem, że również i Wam może to zasmakować, a tym bardziej, że połączenie cytryny z tymiankiem jest wręcz dla siebie stworzone !
Nie pomyśleliście już o tym wcześniej ? – spokojnie zrobiłem to za Was już.
Tutaj tylko wrzucam przepis oraz sposób przygotowania wraz z zdjęciami, a smak pozostawiam do Waszej wyobraźni 🙂
Mogę tylko powiedzieć, że na pewno nie pożałujesz wykonania tego deseru w swoim domu …

SKŁADNIKI NA SPODY:
– 150 g ciastek maślanych/ owsianych
– 50 g roztopionego masła

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
– 150 ml śmietanki 36%
– 250 g sera typu ricotta
– 3 łyżeczki cukru pudru
– 7 gałązek świeżego tymianku
– 200 g lemon curd
– 1 łyżeczka żelatyny
– 100 g borówek (lub innych owoców)

PRZYGOTOWANIE:
Użyj blendera do zmielenia ciastek na drobną mączkę i wmieszaj rozpuszczone wcześniej masło – odstaw na bok.
Żelatynę wymieszaj z wodą w proporcji 1:5 i odstaw do nasiąknięcia. W między czasie przygotuj lemon curd i dodaj do niego pokrojony świeży tymianek. Wmieszaj w krem żelatynę i odstaw całość do przestygnięcia. Zacznij ubijać śmietankę (świetnie się tutaj sprawdzi mikser, ale ręcznie również można to zrobić – tak jak ja :)). Gdy tylko zacznie podwajać swoją objętość zacznij stopniowo dodawać cukier puder, a na sam koniec wmieszaj za pomocą szpatułki lub drewnianej łyki ser ricotta. Przestudzony krem cytrynowo tymiankowy stopniowo wmieszaj do przygotowanej wcześniej masy serowej i odstaw na moment.
Przygotowane wcześniej ciasteczka z masłem zacznij wsypywać za pomocą łyżeczki do papilotek na babeczki (jeśli nie posiadasz papilotek możesz to również zrobić w szklankach lub innych pojemniczkach). Warstwa ciasteczkowa nie powinna mieć więcej niż 1 cm. Kolejno dodaj na spód kilka borówek i zacznij dodawać masę serową. Tak przygotowane serniczki wstaw do lodówki na 1-2 godziny by masa mogła się stężeć. Całość udekoruj świeżymi listkami tymianku oraz świeżymi owocami.

Ps. Jeśli używacie papilotek na babeczki i posiadacie do nich foremkę to warto przełożyć tam przygotowane serniczki aby zachowały swój idealny kształt, ale wiem również, że głębsza blaszka do pieczenia sprawdzi się równie dobrze.