Galette to rodzaj pysznej i rustykalnej formy tarty, bez używania specjalnej foremki do pieczenia.
Dlatego też ten przepis stał się jednym z moich najlepszych ! 🙂 Piekłem go nie raz, nie dwa, ale z takim przepisem spotkałem się po raz pierwszy i już wiem, że zostanę przy nim na długi czas.
Pyszne, kruche i zarumienione oraz nierówne brzegi – takie opisałbym ten wypiek jeśli ktoś by się o niego pytał …

Do tego przepisu zainspirował mnie Michał Korkosz z bloga rozkoszny, gdzie umieścił filmik jak przygotowuje się ową tarte.
Widząc jak ją przyrządza odrazu wiedziałem co chce robić wieczorem w domu, a że dawno jej nie piekłem to wybór zapadł szybko.
Nie wiedziałem tylko na jaki smak mam ochotę, więc zrobiłem pięć różnych zestawień, gdzie w gruncie rzeczy śmiałem się później sam z siebie odpowiadając sobie – kto to wszystko zje ?

Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
120 g serka kremowego (typu philadelphia)
100 g zimnego masła

Galette z bananami:                     Galette z gruszkami:                Galette z malinami:                     Galette z jeżynami:
5 bananów                                      4 gruszki                                     500 g malin                                   500 g jeżyn
60 g brązowego cukru                  3 łyżki cukru                              5 łyżek cukru                                 5 łyżek cukru
szczypta soli                         2 łyżeczki cynamonu                1 łyżka mąki ziemniaczanej        1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej                         2 łyżki bułki tartej                    2 łyżki bułki tartej                         2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła                                  Garść orzechów włoskich        40 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wrzuć do blendera kielichowego i połącz ze sobą (jeśli nie masz blendera, można zagnieść ciasto rękoma).
Włóż do lodówki na 2 h lub 20 min do zamrażarki, jeśli nie masz czasu.
Składniki smakowe na galette połącz ze sobą w misce i odstaw na moment aż puszczą soki (odlej sok).
* W przypadku galette z bananami masło i sól dodajemy na sam koniec gdy wszystkie banany już będą w cieście.
* W przypadku galette z malinami – płatki migdałowe dodajemy w połowie pieczenia na górę (ok 10 min przed końcem).

Ciasto obsyp mąką z dwóch stron i rozwałkuj na stolnicy tworząc okręg o średnicy około 30 cm. Pozostawiając 3 cm marginesu wsyp bułkę tartą na środek, a na nią wyłóż odsączone owoce. Zagnij marginesy do środka. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw je na 20 min do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 220 st. C
Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem oraz posyp cukrem.
Piecz ok 25-30 minut – pilnuj aby ciasta aby się nie spiekło za bardzo. Pod koniec pieczenia (ok. 5-10 min) można przykryć folią aluminiową lub najlepiej włączyć funkcję pieczenia grzałki dolnej.

Przepis na ciasto: Michał Korkosz