Uwielbiam każde przepisy z wykorzystaniem jabłek, a szczególnie te, które są proste w przygotowaniu i jest mało brudzenia w kuchni. Miłość do jabłek chyba odziedziczyłem po swojej babci Eli, która zawsze na ogromną skale kupowała je w sklepie.
Nic też dziwnego skoro mieszkałem w mieście, gdzie mieliśmy dużą ilość sadów jabłkowych, a sam również posiadałem ich spore ilości na swojej działce.
Niby taki zwykły owoc, a można z niego tak wiele pysznych słodkości zrobić ! 🙂

W dzisiejszym przepisie chcę się podzielić z Wami pomysłem na bardzo prostą szarlotkę, gdzie przepis na ciasto jest bardzo podobny jak do przepisu na biszkopt, ale nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś od siebie …

Składniki:
500g jabłek
2 jajka
100 g cukru brązowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
110 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka, cukier, sól oraz skórkę z cytryny ubijać mikserem przez 5 minut. Dodajemy masło i ubijamy kolejną minutę.
Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny (ten zabieg zapobiega ciemnieniu jabłek). Do mokrej masy przesiewamy wszystkie składniki suche i miksujemy jeszcze przez minutę. Masę mieszamy razem z jabłkami, a następnie przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy przez około 35 minut.