Dałbym wszystko aby móc jeść tak normalnie czekolady jak większość populacji na naszym świecie ! – powaga …
Tak bardzo uwielbiam ten składnik za smak i jego szlachetność, a jednak mimo wszystko nie jest mi dane go jeść tak często jakbym tego chciał. Mówię tutaj rzecz jasna o czekoladzie na którą jestem uczulony 🙂
Pysznego brownie nie jadłem od dobrych kilku miesięcy, a jego próby robiłem kilka razy, aż w końcu ponownie naszła mnie chęć aby je przyrządzić w domu i zjeść bez chwili zastanowienia się.
Konsystencja tego ciasta, smak oraz prostota potrafi wznieść człowieka na wyżyny kulinarne, zapewniam !

W obecnych czasach przepisów na brownie jest tak na prawdę setki, czy też nawet setki tysięcy !
Świat oszalał na punkcie tego prostego, a zarazem pysznego ciasta z wykorzystaniem czekolady jako głównego składnika.
Nie będę kłamał – moje oczywiście najlepsze ! 🙂
Mimo wszystko stałych receptur jest kilka, które zawsze są pewniakami i dzisiaj pokaże Wam jedną z nich.

Składniki:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
100 g jeżyn (można ich wcale nie dodawać lub zamienić na maliny)
200 g cukru
1 laska wanilii (lub 15 g cukru z prawdziwą wanilią)

3 jajka
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g pistacji (można użyć również innych orzechów)

Przygotowanie:
Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej, a jajka lekko ubij z cukrem. Dodaj przestudzoną masę czekoladową z dodatkiem wanilii do masy jajkowej, a następnie przemieszaj do połączenia się składników. Suche składniki przesiewamy do mokrych oraz dodajemy 1/2 zawartości orzechów. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (20 cm x 25 cm). Górę posypujemy resztą pistacji oraz jeżynami/ malinami. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 35 minut.