Pomysł na ten deser wpadł mi do głowy podczas wizyty we Francji. W każdej uliczce można znaleźć tam naleśnikarnie ! W końcu Francja słynie z bardzo popularnego deseru zwanego „Crêpes Suzette”, który odnosi się do naleśników oraz pysznego sosu karmelowego z pomarańczami i likrem pomarańczowym. Równie dobrze z przepisu, który dzisiaj Wam sugeruje można stworzyć wspomniany wcześniej deser, ale dla odmiany chcę pokazać, że można zrobić też coś innego i również bardzo smacznego. Po włożeniu do piekarnika można w tym samym czasie robić mnóstwo innych rzeczy w domu, czy też po prostu porozmawiać z naszymi gośćmi (O ile przepis będzie wykorzystywany podczas przyjęcia).

Deser ten miałem okazję zrobić już kilka razy, ale za każdym razem smakuje tak samo – czyli obłędnie.
Lekkie i maślane naleśniki, które są zapiekane pod karmelem pomarańczowym tworzą fantastyczne odczucia smakowe, a do tego zaspokajają kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości ! 🙂
Cieszy mnie również fakt, że deser ten można podać w bardzo ładny sposób na talerzu co sprawi, że oczy odrazu będą zachęcone by wykonać pierwszy, a poźniej następny kęs tego deseru …

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
– 4 jajka
– 160 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru
– 300 ml mleka
– 50 g roztopionego masła
– szczypta soli
– skórka z pomarańczy

SKŁADNIKI NA KARMEL POMARAŃCZOWY:
– 150 g cukru kryształ
– 80 g masła
– 250 ml soku z pomarańczy
– 3 pomarańcze
– skórka z 2 pomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW:
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sitko do szklanej miski, a następnie wbijamy jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (dzięki temu nasze naleśniki nie będą posiadały grudek). Dodajemy roztopione masło, skórkę pomarańczy oraz mleko i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Ps. Jeśli uważasz, że twoja masa jest zbyt bardzo gęsta – dodaj odrobinę więcej mleka, a jeśli jest zbyt bardzo rzadka to wtedy dodaj odrobinę więcej mąki.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła 🙂 wtedy uzyskamy fantastyczny, maślany posmak.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KARMELU POMARAŃCZOWEGO:
Aby przyrządzić karmel pomarańczowy to zaczynamy od rozpuszczenia masła i dolewamy sok pomarańczowy. Czekamy do odparowania około 1/4 płynu i dodajemy cukier wraz ze skórką pomarańczową (nie zapomnij wcześniej sparzyć pomarańczy). Czekamy aż wszystko się połączy i lekko zagęści.
Usmażone już wcześniej naleśniki składamy w koperty i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanki.
Na każdego naleśnika nakładamy po 2 filety pomarańczy (2 pomarańcze filetujemy).
Całość polewamy gorącym karmelem i zdobimy plastrami pomarańczy. Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika (z funkcją pieczenia góra-dół) na 160 st. C i pieczemy około 20 – 25 minut.