Były tak pyszne, że zniknęły w mgnieniu oka ! 🙂
Nie ma to jak jeszcze ciepłe drożdżówki prosto z pieca i szklanka zimnego mleka – wspomnienie z dzieciństwa.
Tak na prawdę przy tym wypieku poczułem się ponownie jak małe dziecko uczęszczające do szkoły podstawowej, gdzie często na długich przerwach piekło się do sklepiku szkolnego, a tam był ogromny wybór słodkości wykonanych z ciasta drożdżowego.

Mieszkając jeszcze w Polsce nie raz, ani nie dwa zdażyło mi się przyrządzać w domu ciasto drożdżowe, nie było Ono tak pyszne jak ciasto mojej mamy, ale kiedyś mi powiedziała prostą regułę, którą zapamiętałem do dziś

„Bo do ciasta drożdżowego to trzeba dorosnąć”

Zdecydowanie miała rację, ponieważ w chwili obecnej to ciasto wyrabiam w inny sposób, a również smakuje i wygląda inaczej niż kiedyś, na początku moich wojaży kulinarnych 🙂

Przepis na 18 sztuk.
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
80 g miękkiego masła
350 ml mleka 3.2%
1 jajko
1 żółtko
60 g cukru
+ 1 żółtko i 2 łyżki mleka ( do posmarowania ciasta)

Nadzienie:
150 g białej czekolady
200 g malin (można użyć mrożonych)
garść orzechów
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Do ciepłego mleka pokrusz drożdże i dodaj cukier, a następnie wymieszaj do momentu aż się rozpuszczą. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły sobie trochę popracować. Do większej miski przesiej mąkę i wlej rozczyn drożdżowy, przemieszaj łyżką. Dodaj jajko oraz zółtko i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, na 5 minut przed końcem dodaj miękkie masło i nadal wyrabiaj. Ciasto jest gotowe jeśli nie klei się do palców.
Tak przygotowaną masę zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do momentu aż potroi swoją objętość (ok. 1,5-2 h). Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat kuchenny/ stolnicę oprószoną mąką i powyrabiać jeszcze przez 1 minutę.
Rozwałkować na kwadrat o długości około 25-30 cm.

Wykonanie:
Rozwałkowany placek posypać brązowym cukrem, startą czekoladą oraz rozdrobnionymi malinami w palcach.
Zwinąć ciasto w rulon i pokroić w 2,5 cm plastry. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia. Na koniec smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy górę pokruszonymi orzechami. Tak przygotowane rollsy wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy przez około 23-25 minut.