Ten przepis to zdecydowanie mój powrót do dzieciństwa !
Pamiętam, że jeszcze będąc uczniem w szkole podstawowej na obiad serwowano nam często pudding ryżowy gotowany na mleku z dodatkiem prażonych jabłek i cynamonu. Szczerze mówiąc uwielbiałem go i nie będę ukrywał – zawsze brałem dokładkę 🙂
Jest bardzo prosty w przygotowaniu więc jestem pewien, że każdy amator kuchni (tak jak ja) poradzi sobie doskonale z tym deserem. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś trochę nie zmienił w przepisie i stworzył własnej wersji.
Raczej nie należę do osób, które replikują czyjeś przepisy i podają na własnej stronie, a tym bardziej, że chcę Wam ukazać moje smaki, moje wspomnienia oraz moją wizję danego przepisu na talerzu.

Ahh pisząc właśnie ten przepis aż wspominam sobie ponownie smak tego dania 🙂
Kremowy ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem miodu oraz prażone wiśnie w miodzie to para wręcz idealna ze sobą.
Pisząc właśnie ten post przypomina mi się ponownie smak tego deseru. Uwielbiam po prostu dania, które w dzieciństwie były dla mnie „mega” i zawsze mi smakowały, a takich słodkości było kilka !
Mam nadzieję, że również i Wam przypadnie do gustu moja propozycja i chętnie z niej skorzystacie, a może sami powiecie mi jakie były smaki waszego dzieciństwa hmm ?

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka ryżu
– 500 ml mleka kokosowego (można również użyć normalnego 3.2%)
– 250 ml wody
– 5 łyżeczek miodu (jeśli nie posiadasz miodu użyj cukru)
– 15 g cukru z prawdziwą wanilią
– 25 g masła

SKŁADNIKI NA PRAŻONE WIŚNIE:
– 200 g mrożonych wiśni
– 60 ml miodu płynnego
– szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA RYŻU:
Mleko kokosowe wymieszaj razem z wodą (jeśli nie używasz w tym przepisie mleka kokosowego, a 3.2% to nie dodawaj wody, a dodaj po prostu 750ml mleka pełnotłustego). Wsyp ryż do rondelka i zalej 2 szklankami mleka, a następnie w trakcie gotowania uzupełniaj płyn do momentu aż ryż się dobrze ugotuje. Przy ostatniej porcji mleka dodaj miód oraz cukier waniliowy. Ugotowany ryż wymieszaj z masłem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRAŻONYCH WIŚNI:
Wiśnie rozrzuć równomiernie na blaszce do pieczenia i posyp lekko solą. Całość polej miodem i lekko przemieszaj.
Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 200 st. C w trybie góra dół (lub 180 st. C z termoobiegiem) i pieczemy przez 20 minut.