Ten wypiek pozostanie mi na długi czas w głowie !
Był taki niespodziewany, bez pomysłu, ale z „wielką” pomocą 🙂 Odwiedzając rodzinę w innym mieście nagle stwierdziłem, że dlaczego by nie upiec tak czegoś po prostu i usiąść w spokoju przy kubku kawy oraz mieć jakieś dobre ciasto do zagryzania.
Otworzyłem szafki, zrobiłem szybki rekonesans co jest a czego nie ma i decyzja zapadła – CIASTO DROŻDŻOWE.

Raczej należę do tych osób, które uwielbiają tworzyć coś z niczego, nie zawsze jest potrzeba pójścia do sklepu aby zrobić coś na prawdę smacznego wkładając w to całe serce, tak jak to było i tym razem.
Będąc w kuchni mojej kuzynki widziałem jak jej córki kilkuletnie się przyglądały mojej pracy podczas wyrabiania ciasta.
W pewnym momencie tylko usłyszałem jak Laura i Milena zapytały, czy mogą mi pomóc. Oczywiście się zgodziłem 🙂
Uwielbiam tworzyć słodkości szczególnie jeśli widzę, że tak młode osoby jak dziewczynki chętnie parły się do pracy.
Efekt wyszedł zaskakująco smaczny ! Dziewczynki były ucieszone, a ja mega zadowolony, że zrobiliśmy kawał dobrej roboty.

Przepis ten jest niesamowicie prosty, ale należy tylko do tych co są cierpliwi.
Ciasto drożdżowe jak sami wiecie potrzebuje trochę czasu aby wyrosło, a drożdże mogły popracować.
Mimo wszystko jestem pewien, że taki kawał ciacha posmakuje Wam, ale również i Waszym znajomym ! 🙂

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 350 g mąki pszennej
– 20 g świeżych drożdży
– 50 g masło (w temp. pokojowej)
– 150 ml mleka 3.2%
– 1 jajko
– 30 g cukru

Nadzienie:
– 150 g białej czekolady
– 2 laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Do ciepłego mleka pokrusz drożdże i dodaj cukier, a następnie wymieszaj do momentu aż się rozpuszczą. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły sobie trochę popracować. Do większej miski przesiej mąkę i wlej rozczyn drożdżowy, przemieszaj łyżką. Dodaj jajko i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, na 5 minut przed końcem dodaj miękkie masło i ponownie wyrabiaj. Ciasto jest gotowe jeśli nie klei się do palców.
Tak przygotowaną masę zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do momentu aż potroi swoją objętość (ok. 1,5-2 h). Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat kuchenny/ stolnicę oprószoną mąką i powyrabiać jeszcze przez 1 minutę.
Rozwałkować na kwadrat o długości około 25-30 cm.

Wykonanie:
Białą czekoladę z wanilią roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Rozwałkowany placek smarujemy przestudzoną czekoladą i zwijamy w rulon. Przekładamy masę do zamrażarki na około 10 minut aby masa czekoladowa lekko stężała, a następnie wyciągamy i kroimy wzdłuż zostawiając jeden koniec złączony. Zaplatamy niczym warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C w trybie góra dół i pieczemy około 25 minut – do momentu, aż ciasto będzie miało złocisty kolor.
Po upieczeniu pozostawiamy na moment do swobodnego opadnięcia temperatury.