Mogę śmiało powiedzieć, że ten deser to najprostszy deser świata !
Wymaga zaledwie 15 minut na jego przygotowanie, a umiejętności do jego przyrządzenia nie są zbyt bardzo wymagające.
Wystarczy, że masz w domu tylko banany z cukrem i zapewniam Cię, że jesteś w słodkim niebie 🙂
Może smak jest prosty, ale kto powiedział, że desery muszą zawierać odrazu całą paletę smaków.
Mimo wszystko jestem pewien, że to jest wystarczająco aby zadowolić każdego łasucha domowych słodkości.

Składniki:
– 2 banany
– 70g cukru + 2 łyżki
– 150ml śmietanki 36%
– 40g masła
– 60 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
Banany kroimy wzdłuż, przekładamy na blaszkę do pieczenia i posypujemy 2 łyżkami cukru. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. C i pieczemy ok. 10 minut.
Na rozgrzanej patelni rozsyp równomiernie cukier, skarmelizuj go na złoty kolor od czasu do czasu ruszając patelnią. Cienkim strumieniem dodaj śmietanki ciągle mieszając. Dodaj masło i przemieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty.
Migdały rozsypujemy na suchej patelni i prażymy na złoty kolor.