Cześć wszystkim ! 🙂

Przyznam się szczerze, że czasami nie mam kompletnie czasu na super czasochłonne wypieki (typu ciasto drożdżowe) i posługuje się półproduktami takimi jak ciasto francuskie. Z własnego doświadczenia wiem, jak długo trwa proces przygotowania owego ciasta, aby było naprawdę smaczne i perfekcyjnie listkowało, aby zachwyciło każdego smakosza tego wypieku

Dzisiejszą tartę tak naprawdę piekłem wieczorem z racji, że wiedziałem, iż mają przyjść do mnie znajomi, a kompletnie o tym zapomniałem i nie chciałem zostać bez niczego, więc po prostu pobiegłem do sklepu po kilka jabłek, śmietankę oraz wcześniej wspomniane ciasto, które nawet dobrze się spisało jak na kupne.
Ten przepis jest naprawdę tak prosty, że trzeba byłoby się postarać, aby nie wyszło i jestem pewien, że każdy z Was da radę, aby wykonać tzw. małe co nieco, by zaspokoić swoje kubki smakowe.

Składniki:
250 g ciasta francuskiego (ok. 3/4 rolki)
3-4 kwaśne jabłka (np. Szara Reneta)
70g cukru
40 g masła
150 ml śmietanki 36 %
szczypta soli

Przygotowanie:
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki, a następnie w talarki.
Ciasto francuskie przekładamy na blachę do pieczenia i układamy rządkami pokrojone wcześniej jabłka.
Tak przygotowaną tartę wkładamy od piekarnika rozgrzanego do 200 st. C w trybie góra dół i pieczemy ok. 25-30 minut.

Na rozgrzanej patelni rozsyp równomiernie cukier, karmelizuj go na złoty kolor, od czasu do czasu ruszając patelnią. Cienkim strumieniem dodaj śmietanki, ciągle mieszając. Dodaj masło oraz szczyptę soli i przemieszaj. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.