Bounty to jeden z moich najbardziej ulubionych batonów !
Do przygotowania tych batonów w domu nie potrzeba ani żadnego specjalnego sprzętu, ani też super umięjętności w kuchni.
Wystarczy trochę składników, odrobinę czasu oraz chęci i to tyle – tak mi się wydaje 🙂

Szykuj składniki, grzej czekoladę i dawaj ! Przeniesiemy się na chwilę w rajskie klimaty.
Nic Ci nie szkodzi zaryzykować, a raczej zyskasz uśmiech podczas jedzenia tej słodkości – zapewniam Cię !

Ilość 15 batonów
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
80 g masła
300 g wiórków kokosowych
150 ml mleka kokosowego
4 łyżki miodu
80 ml oleju kokosowego (można zamienić na masło)

Przygotowanie:
Do miski wsyp wiórki kokosowe, dodaj mleko kokosowe, olej kokosowy oraz miód. Wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotowaną masę kokosową przełóż na blaszkę wyłożoną folią spożywczą (10 cm x 10 cm). Całość wyrównaj aby nie było górek.
Wstaw do lodówki na około 2 h aby masa dobrze się schłodziła, lub na godzinę do zamrażarki jeśli nie masz czasu.
Na chwilę przed wyłożeniem masy z lodówki przygotuj polewę. Czekoladę oraz masło roztop w kąpieli wodnej, następnie przestudź. Gdy masa kokosowa będzie już dobrze schłodzona, pokrój ją na równe kawałki aby przypominały batony.
Całość polać równomiernie czekoladą i wstawić do zamrażarki na kolejne 15 minut.

(Ps. Podczas nakładania polewy na batony najlepiej przełożyć je na kratkę)