Te drożdżówki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa z podstawówki oraz w późniejszym czasie wspomnienie z pracy w kawiarni, gdzie codziennie je sprzedawaliśmy. Pamiętam, że mogłem je jeść zarówno rano jak i o późnych godzinach wieczornych.
Jedne miały jabłka inne rodzynki, a jeszcze inne były zwykłe, takie bardzo cynamonowe polane obficie lukrem 🙂

Kiedyś gdy jeszcze nie miałem aż takiego zamiłowania do pieczenia w domu to myślałem, że stworzenie tego ciasta będzie niczym wielką batalią w kuchni. Fakt był taki, że się myliłem, ponieważ jest to prosty i świetny przepis z wykorzystaniem zaledwie kilku produktów <3
Uwielbiam ten przepis za smak, za masło, zapach cynamonu oraz słodycz, która płynie podczas jedzenia. Śmiało mogę powiedzieć, że w momencie jak tylko włożysz ciasto do piekarnika twój dom zawładnie zapach cynamonu ! Obłędne uczucie – wierz mi na słowo.

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 350 g mąki pszennej
– 20 g świeżych drożdży
– 50 g masło (w temp. pokojowej)
– 150 ml mleka 3.2%
– 1 jajko
– 30 g cukru

Dodatkowo:
– 80 g masła
– 15 g cynamonu
– 100 g brązowego cukru
– 1 jajko + 2 łyżeczki mleka

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Do ciepłego mleka pokrusz drożdże i dodaj cukier, a następnie wymieszaj do momentu aż się rozpuszczą. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły sobie trochę popracować. Do większej miski przesiej mąkę i wlej rozczyn drożdżowy, przemieszaj łyżką. Dodaj jajko i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, na 5 minut przed końcem dodaj miękkie masło i ponownie wyrabiaj. Ciasto jest gotowe jeśli nie klei się do palców.
Tak przygotowaną masę zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do momentu aż potroi swoją objętość (ok. 1,5-2 h). Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat kuchenny/ stolnicę oprószoną mąką i powyrabiać jeszcze przez 1 minutę.
Rozwałkować na kwadrat o długości około 25-30 cm.

Wykonanie:
Placki z ciasta kolejno smaruj roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru.
Zawinąć ciasto w rulon i pokroić w poprzek na 18 plasterków o grubości ok. 1 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte już ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 20 minut (do momentu uzyskania złotego koloru). Po upieczeniu odstaw na chwile do swobodnego opadnięcia temperatury.