Zdecydowanie ten wpis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom herbaty earl grey z cytryną !
Powiem Wam, że od czasu zamieszkania na wyspach zacząłem pić więcej herbaty niż wcześniej z racji, że mam ich tutaj większą ofertę niż w Polsce, ale nie tylko dlatego. W czasie podróży staram się również szukać wyszukanych smaków różnorodnej kawy jak i herbaty. Tak więc ten wpis nie mógłby się odbyć bez pozyskania smaku jednej z tych herbat.

Earl Grey sama w sobie zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat poprzez dodanie olejku z bergamotki.
Nazwę bergamotka wprowadzili Turcy określając tym mianem uprawiany w strefie śródziemnomorskiej owoc Książęcej Gruszki zbliżony kształtem do owoców cytrusowych, posiadający grubą, mięsistą skórkę. Właśnie z tej skóry tłoczony jest aromatyczny olejek dodawany między innymi do herbat typu Earl Grey.

Pomysł na wykorzystanie tego smaku był dla mnie trochę niespodziewany z racji, że w pewnym momencie nie miałem już zielonego pojęcia co robić z herbatą w domu. Jej nadmiar w kuchennych szafkach sprawił, że zacząłem jej używać również do gotowania, bo dlaczego by nie ? Tym samym sposobem właśnie powstało ciasto earl grey z cytryną. Słodkim zwieńczeniem tego wypieku jest dla mnie dodanie maślanego kremu waniliowego z miodem na bazie bezy szwajcarskiej, który bardzo przypadł mi do gustu, a wykonywałem go pierwszy raz w swoim życiu !

Składniki:
140 ml mleka 3.2%
120 g masła
1/2 cytryny
220 g cukru
250 g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki herbaty earl grey

Przygotowanie:
Przygotuj mały garnek w którym umieścisz mleko wraz z herbatą i zagotuj. Odstaw na ok. 15 minut do przestygnięcia, a następnie odsącz z fusów. Ubij masło wraz z cukrem na puszystą masę (pamiętaj aby było w pokojowej temperaturze). Kiedy masa jest już lekka i puszysta dodawaj po jednym jajku nadal mieszając. Dodaj sok z cytryny oraz skórkę i lekko przemieszaj. Następnie dodaj połowę mąki wraz z połową naparu earl grey, przemieszaj i powtórz to raz jeszcze z drugą połową składników. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej bułką tartą. Wypełnioną keksówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C i pieczemy przez około 45-55 minut. W połowie pieczenia możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia twojego wypieku. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

* Do tego rodzaju wypieku świetnie się nada smakowy serek lub inne ulubione konfitury, polecam ! 🙂