Pisząc ten post trochę się śmieję z samego siebie z racji, że w mojej kuchni ostatnio sporo tych bananów.
Co mogę powiedzieć ?
Uwielbiam je, a tym bardziej jeśli mogę stworzyć z nich fajne i proste przepisy, które nie wymagają tony cukru.
Dzisiejszy wpis mogę powiedzieć, że należy do jednych z moich najbardziej ulubionych, ponieważ chleb bananowy jest dla mnie jak chleb powszedni – przyrządzam go bardzo często w domu.
Jest tak dlatego, że zawsze znajdę w domu składniki, które mogę wykorzystać do jego zrobienia, a smak jest niesamowity !

W tym przepisie nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak tylko miska oraz widelec wraz z keksówką do pieczenia – tak to prawda.
Przygotowanie tego chleba jest banalnie proste niczym bułka z masłem, a czas pieczenia jest na tyle krótki, że zdążysz posprzątać wszystkie elementy, które zostały wykorzystane podczas przygotowań – czyli prawie, że nic.

Składniki:
– 3 dojrzałe banany
– 70 g masła
– 80 g cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 220 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Banany zagnieć widelcem (lub mikserem) na gładką masę. Dodaj jajko oraz przestudzone i rozpuszczone masło. Wymieszaj.
Wrzuć pozostałe składniki i całość ponownie przemieszaj do połączenia się wszystkich produktów. Tak przygotowaną masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Całość piecz 40-45 minut w temperaturze 170 st. C w trybie góra dół.