Przepisy

Masło orzechowe z miodem i chilli

Z pewnością nie raz, nie dwa zastanawialiście się jak przygotować takie prawdziwe i domowe masło orzechowe ! Też wielokrotnie się nad tym zastanawiałem. Sprawdzając internet, książki kulinarne oraz po prostu pytając znajomych – znalazłem odpowiedź. Pierwsze początki do udanych z pewnością nie należały, ponieważ konsystencja była różna. Czasami bywało i tak, że orzechy, których używałem to kompletnie się do tego nie nadawały. Mimo tego nie poddawałem się i w końcu się udało ! Pierwsze, drugie i trzecie, aż do momentu gdy mogłem sobie pozwolić na zabawę z innymi smakami 🙂 Tak właśnie powstał też dzisiejszy przepis. Wystarczyło trochę miodu, chilli oraz orzechów by smak powstał idealny ! Uwielbiam gdy w moich daniach można dostrzec różnego rodzaju przełamania smakowe. Pozwala to na ciekawsze doznania kulinarne, ale również uczy by nie bać się dodać czegoś od siebie aby mogło trochę zaskoczyć …

SKŁADNIKI:
– 400 g orzechów ziemnych nie prażonych
– 20 g migdałów
– 3 łyżki miodu
– 1 papryczka chilli
– szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Chilli pokrój w drobne paski i wymieszaj w 3 łyżkach miodu. Dodaj orzechy oraz migdały i wszystko razem wymieszaj. Całą zawartość rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego w temperaturze 200 st. C. Piecz około 5-7 minut (uważając by orzechy się nie przypaliły). Pozostaw do ostygnięcia, a następnie blenduj za pomocą robota kuchennego lub miksera przez około 10-15 minut, aż masa uzyska konsystencję masła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *