Przepisy

Owoce z kruszonką kokosowo migdałową

Na temat kruszonek można się rozpływać w myślach, ponieważ w obecnych czasach jest ich dosłownie mnóstwo ! Tak na prawdę kruszonkę już możemy zrobić praktycznie ze wszystkiego. Wióry kokosowe, płatki owsiane, orzechy i wiele, wiele innych składników pozwalają nam włączyć swoją wyobraźnię i zaprosić do działania w naszej domowej kuchni. Oczywiście nic nie wygra z klasyczną wersją podstawowego crumble, ale dlaczego by nie pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i przygotować coś innego, coś czego wcześniej nie próbowaliśmy ? Na świecie jest tak wiele jeszcze smaków, których nie próbowaliśmy, że szkoda jest poświęcać czasu na coś co już znamy, a monotonia tego deseru sprawi, że w pewnym momencie się do niego zniechęcimy.
Robiłem już wiele kruszonek, ale muszę przyznać, że ta mnie zaintrygowała swoim smakiem oraz kolorem ! Jest niesamowicie piękny – to trzeba przyznać 🙂 Złocisty kolor kruszonki odrazu zachęca do jej spróbowania, a to co znajduje się pod jej spodem to już kompletnie inna bajka. Nawet nie wstydzę się powiedzieć, że użyłem tutaj mrożonych owoców, ponieważ wcześniej gdy był ich okres dojrzałości – po prostu zebrałem w większej ilości i zamroziłem. Zawsze byłem i będę zwolennikiem swojej własnej zasady, że jeśli mogę coś własnego, a dokładnie z własnego ogrodu to zawsze to wykorzystam w pierwszej kolejności niż to co mogę kupić w sklepie. Nigdy nie mamy pewności co się kryje pod danymi owocami tak na prawdę, a tym bardziej czym były natryskiwane by miały dłuższą datę spożycia.

W tym przepisie również wykorzystałem cukier z prawdziwej wanilii, ale w sklepach również podobny znajdziecie pod nazwą “cukier wanilinowy” – tak, tak wiele osób się zaskakuje gdy im o tym mówię 🙂 Wanilina jest bardzo podobna do wanilii, ale posiada o wiele słabszy smak i zapach.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
– 100 g migdałów
– 100 g wiór kokosowych
– 100 g masła
– 50 g cukru trzcinowego

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
– 400 g mrożonych owoców leśnych
– 2 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
Migdały, kokos oraz cukier przekładamy do blendera pulsacyjnego lub malaksera. Blendujemy 2-3 minuty do uzyskania lekkiej mączki. Dodajemy pokrojone w kostki schłodzone masło i blendujemy jeszcze przez chwile. Zawartość przekładamy na stolnicę i chwile zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Rozmrożone owoce odsączamy z nadmiernej zawartości soków i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub innej formy do pieczenia. Górę posypujemy cukrem waniliowym (sprawi to, że nasze owoce podczas pieczenia wytworzą syrop, który się zagęści przy pomocy cukru). Wyciągamy kruszonkę z lodówki i rozsypujemy nad całymi owocami – tak aby były pokryte równomiernie. Cała zawartość przekładamy do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 170 st. C i pieczemy 20-25 minut lub do momentu uzyskania złocistego koloru kruszonki.

Ps. Jeśli zapomnieliście rozmrozić owoce. Wystarczy, że wstawisz garnek z wrzącą wodą, a owoce przełożysz do sitka i postawisz nad wodą. Kilka minut powinno zdziałać cuda, a owoce szybciej się rozmrożą 🙂 – nie zapomnij odsączyć nadmiaru soków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *