Przepisy

Pancakes z karmelem, gruszką i migdałami

Mam dla Was idealną propozycję na śniadanie, słodki obiad bądź też kolację ! Ten przepis jest tak prosty, a jednocześnie potrafi zaskoczyć – czyli w sumie tak jak ja 🙂 Ten pancakes’y często witają w moim domu ze względu na to, że każdy je polubił, a do tego nie trzeba do nich zbyt wielu produktów. Dzisiejsze zestawienie dodatków jest moim ulubionym dlatego też chcę się z Wami nim podzielić. Połączenie troszkę dziwne jak wiele razy słyszałem bo kto normalny łączy karmel ze świeżą miętą ? – oczywiście, że ja ! Dla mnie jest to wręcz idealne połączenie o ile się wie jak dodać odpowiednie proporcje produktów. Dorzuciłem do tego wszystkiego jeszcze trochę prażonych migdałów oraz gruszki i wiecie co … ? W sumie to nie powiem Wam ! 🙂 Sprawdźcie sami.

Z pewnością nie będziecie żałować takiego poranku, a wydaje mi się, że dzięki temu prostemu połączeniu dodatków również i u Was będą się częściej pojawiać pancakes na stole ! Uwierzcie mi – są na prawdę proste do zrobienia.

SKŁADNIKI:
– 280 g mąki pszennej
– 200 g cukru kryształ
– 280 ml mleka 3.2%
– 120 ml śmietanki 36%
– 90 g masła
– 50 g płatków migdałowych
– 5 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 2 gruszki
– świeża mięta
– olej do smażenia/ masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i gdy tylko podwoją swoją objętość – dodajemy cukier. Piana powinna być puszysta i połyskująca. Masę białkową stopniowo wmieszaj do masy z żółtkami (rób to powoli i delikatnie aby nie zniszczyć puszystości ubitych białek). Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu aż będą złociste. Upieczone pancakes pozostaw na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukier wsyp do rondelka i wstaw na palnik. Gdy zacznie się rozpuszczać i nabierać koloru możemy lekko poruszać rondelkiem aby wymieszać z pozostałym cukrem. Wrzuć pokrojone w kostki masło i lekko przemieszaj. Po chwili dolewamy cieniutką stróżką zawartość śmietanki i ponownie mieszamy. Gotuj karmel jeszcze przez 2-3 minuty. Migdały podpraż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Pancakes przekładamy świeżymi liśćmi mięty, polewamy karmelem oraz sypiemy migdałami. Całość udekoruj gruszkami.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *