Przepisy

Tort limonkowy z truskawkami i białą czekoladą

Zdecydowanie ten tort i smak kojarzy mi się ze smakiem lata gdzie szukamy rozwiązań na orzeźwienie, ale nie zapominajmy, że taką słodkość można zrobić o każdej porze roku !

Wystarczy tak na prawdę trochę chęci i czasu a nasz dzień stanie się o niebo lepszy – zapewniam Was. Biszkopt nasączony miętowym pączem oraz truskawki przekładane kremem limonkowym z dodatkiem białej czekolady potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Pamiętajcie jednak, że nadmiar soku z limonki czy też cytryny w danych kremach do ciast, ciastek i innych rzeczy może spowodować efekt tzw. “zważenia” danej masy. Dlatego przygotowałem dla Was odpowiednią proporcję aby tak się nie stało.

Przygotowanie całego tortu nie jest tak na prawdę ciężkie – wystarczy trzymać się tego przepisu, a z pewnością dacie radę tak jak to zrobiłem ja 🙂
Ten przepis w sumie przyrządzałem już kilka razy i za każdym razem był pewniakiem ! Nawet pamiętam, że podczas wakacji gdy jedna z moich znajomych miała urodziny i nie wyszło jej ciasto a goście lada dzień mieli się pojawić to właśnie to ciasto uratowało całą sytuacje, a goście byli zachwyceni co bardzo mnie cieszyło. Ogólnie rzecz biorąc zawsze się cieszę gdy tylko mogę komuś pomóc w zakresie słodyczy ! Zdecydowanie ta pasja pomogła mi rozwinąć swoje zdolności manualne jak i wyobraźnię na temat smaków. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was tylko do sprawdzenia przepisu oraz zdjęć, które przygotowałem.

SKŁADNIKI:
– 6 jaj
– 200 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 150 g cukru
– 1 cytryna
– 2 limonki
– 500 g mascarpone
– 400 ml śmietanki 36 %
– 500 g truskawek
– 1 tabliczka białej czekolady
– 2 torebki miętowej herbaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Cytrynę parzymy, a następnie ocieramy ze skórki (bez białych błonek) i wyciskamy cały sok. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy tylko piana podwoi swoją objętość dodajemy po łyżeczce cukru (1 łyżeczka na minutę) . Stopniowo również zmniejszamy obroty miksera aby uniknąć przebicia się białek. Gdy masa białkowa będzie sztywna i połyskująca dodajemy stopniowo żółtka – mieszamy je za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej (by uniknąć zmniejszenia się masy). Dodaj sok oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Stopniowo również dodaj składniki suche i powolnym ruchem połącz całą masę. Masę przelej do tortownicy (24 cm – 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C z funkcją góra dół. Piecz około 35-45 minut.
Upieczony biszkopt pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Limonki potraktuj tak samo jak cytrynę i przełóż do dużej szklanej misy. Dodaj mascarpone, śmietankę, garść pokrojonej w paski mięty i 9/10 rozpuszczonej oraz wystudzonej białej czekolady. Całość miksujemy do uzyskania puszystej i zwartej masy, ale nie zbyt mocno ubitej. Tak przygotowany krem odstaw do lodówki na minimum 30 minut (w tym czasie smaki zdołają się doskonale scalić). Biszkopt dzielimy na 3 równe płaty (można to zrobić za pomocą nitki) i nasączamy miętową herbatą (180 ml na 2 torebki). Na każdym blacie rozłóż równomiernie warstwę kremu oraz dodaj kilka truskawek pokrojonych w plastry. Górę tortu udekoruj truskawkami, miętą oraz tartą czekoladą. Tort należy schłodzić w lodówce około 30-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *