Przepisy

Drożdżowe racuchy z migdałami i żurawiną

Ostatnim czasem powiem Wam, że zaczynam myśleć trochę inaczej względem słodyczy, produktów jak i przepisów, które przygotowuję. Często klasyczne przepisy można zrobić w trochę innej odsłonie a smakują zupełnie inaczej niż pierwotne założenie 🙂 Tak na prawdę żyjemy w czasach gdzie możemy znaleźć praktycznie wszystkiego zamienniki, nawet można zrobić majonez wegański czy też i bezę.
Pomysłem moim na dziś są racuchy w których połową mąki jest nie tylko pszenna, ale i migdałowa, którą uzyskałem poprzez zmielenie całych migdałów na drobną “mąkę”.
Dodając żurawiny do całej masy uzyskałem świetny smak i balans między słodyczą a kwaskowością tego przepisu.
Myślę, że ta receptura się Wam spodoba i trochę zaciekawi.

Składniki:
– 420 g Mąki pszennej
– 80 g Całych migdałów
– 2 Jaja
– 500 ml Mleka 3.2%
– 50 g Świeżych drożdży
– 2 Garści żurawiny
– 2 Łyżki cukru
– 1 Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– Masło

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz w misce i wymieszaj z cukrem, lekko ciepłym mlekiem oraz 1/3 mąki pszennej. Odstaw przykryte ściereczką na 15-20 minut w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do drugiej miski, dodaj cukier z prawdziwą wanilią, zmielone migdały oraz jajka. Dodaj wcześniej przygotowany zaczyn. Wymieszaj ciasto za pomocą szpatułki lub miksera. Przykryj ponownie ściereczką na 45-50 minut i odstaw do ciepłego miejsca aby wyrosło. Do tak przygotowanej masy po wyrośnięciu dodaj żurawinę i lekko przemieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do uzyskania złotego koloru z obu stron. Usmażone racuchy przełóż na papierowy ręcznik aby odsączył nadmiar tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *