Przepisy

Ciasto marchewkowo pomarańczowe z solonym karmelem

Powiem Wam, że uwielbiam eksperymentować z słodyczami, wypiekami i innymi tego typu. Czasami jest tak, że nic z tego nie wyjdzie … zakalec, brak smaku, zła tekstura, czy też nadmiar czegoś. To norma podczas takich zabaw w kuchni. Nie ma co się wtedy złościć no chyba, że za 15 minut przyjdzie rodzina czy też znajomi na kawę i ciasto jak to powiadają. Słyszę często od osób “nie szkoda Ci na to pieniędzy ? przecież wtedy to wędruje do śmietnika” odpowiadam zawsze – TAK bo szkoda mi jest wyrzucać produkt do kosza a do tego marnować pieniądze, ale bez nauki i kombinowania człowiek się nie uczy i jest to tak samo jak z nauką czytania, ponieważ odrazu czytać nie potrafiliśmy, tylko po pewnym czasie i długich treningach. Wracając do ciasta 🙂 Wyszło super wilgotne wewnątrz oraz super chrupkie na zewnątrz, smak był zdecydowany więc nie było trzeba się długo zastanawiać nad tym co to za ciasto 🙂

Składniki na ciasto:
– 300 g Mąki pszennej
– 150 g Cukru
– 70 ml Soku z pomarańczy
– Skórka z 2 pomarańczy
– Szczypta soli
– 2 Łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 Szklanki roztopionego masła
– 1 Łyżeczka imbiru
– 1 Łyżeczka cynamonu
– 4 Jajka
– 100 g Mieszanki studenckiej (orzechy, rodzynki itd.)
– 50 g Płatków migdałowych
– 2 Duże marchewki

Składniki na karmel:
– 200 g Drobnego białego cukru
– 90 g Masła
– 120 ml Śmietanki 36%
– 1 Łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą przesiej przez sitko do szklanej miski. Jaja ubij aby zwiększyły swoją objętość i połącz z rozpuszczonym masłem (chłodnym) oraz cukrem i sokiem pomarańczowym wraz z tartą skórką. Do miski ze składnikami mokrymi dodawaj porcjami składniki suche do momentu, aż wszystko się połączy w całość. Marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki i wyciśnij z niej cały sok. Dodaj do masy i wymieszaj a następnie dodaj mieszankę studencką i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C w trybie góra dół i pieczemy przez 50-60 minut a następnie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W miedzy czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy solony karmel.
Cukier wsypujemy do rondelka i wstawiamy na gaz. Gdy zacznie się rozpuszczać i nabierać koloru możemy lekko wymieszać poruszając garnkiem, ale nie szpatułką lub czymkolwiek innym bo nie chcielibyśmy aby zaczął się zbrylać 🙂 Gdy wszystko się roztopi i nabierze lekkiego karmelowego koloru to wrzucamy pokrojone w kosteczki masło i mieszamy. Po chwili dolewamy cieniutką stróżką śmietankę i ponownie mieszamy gotując jeszcze minute. Tak przygotowany sos karmelowy solimy do smaku 🙂 Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do uzyskania złotego koloru. Gdy ciasto już się upiecze i ostygnie to wyciągamy je i przekładamy na folię aluminiową. Całość polewamy solonym karmelem i posypujemy uprażonymi wcześniej migdałami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *