Przepisy

Odświeżający sernik z mięty i limonki

Ostatnim czasem jestem na prawdę zabiegany … praktycznie mało na co mam czasu, ponieważ to jakaś podróż, to praca, to trzeba zrobić coś w domu, a gdzie napisać jeszcze coś na stronę i zrobić zdjęcia ! Mimo tego mój zegar ma rownież 24 godziny jak i Wasz i to wszystko jest możliwe do pogodzenia. Czasami na prawdę przychodzę do domu po pracy i po prostu nie mam sił, a mimo tego wchodzę do kuchni i BANG ! Natychmiastowy przypływ energii, który chyba nigdy mnie nie zawodzi.

Przepis dzisiejszy jest prosty niczym bułka z masłem – dosłownie !
Można w nim dostrzec całą palętę smaków, ale nie tylko – kolory również tutaj odgrywają swoją rolę. Chcąc zrobić coś innego postawiłem na sernik gdzie główną bazą jest ser ricotta, a dodatki są trochę inne niż to zawsze bywa w takich sernikach.
Dla tych co lubią trochę whisky ten sernik będzie jednym z ulubionych – zapewniam. Jedyną rzeczą, której nie można tutaj przeskoczyć jest czas, ale wszystko można zrobić tak aby było idealnie.

Składniki na spód:
– 200 g Ciastek owsianych
– 100 g Płatków CiniMinis
– 150 g Masła

Składniki na masę serową:
– 500 g Sera ricotta
– 300 ml Śmietany 36%
– 100 g Białej czekolady
– Pęczek świeżej mięty
– 70 g Prażonych płatków migdałowych
– 60 ml Whisky Jack Daniel’s
– 1 Limonka
– 20 g Żelatyny spożywczej
– 50 g Cukru pudru

Sposób przygotowania:
Przygotuj formę o średnicy 26 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie za pomocą miksera lub robota kuchennego rozdrabniamy owsiane ciasteczka wraz z płatkami CiniMinis.

W rondelku roztapiamy masło, ale uważamy by się nie przepaliło – ma być delikatny i aksamitny aromat w powietrzu. Gdy masło się całkowicie rozpuści przelewamy je do miseczki i dodajemy wcześniej rozdrobnioną masę z ciastek. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy całość by wszystkie składniki się połączyły i stworzyły spójną masę. Tak przygotowane ciastka z masłem wkładamy do tortownicy i wykładamy nimi całe dno. Na koniec wszystko wyrównujemy by nie było zbyt wielkich górek.

Wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę 36% ubijamy w szklanej misie aby zwiększyła swoją objętość i odkładamy w chłodne miejsce. Żelatynę zalewamy około 50-60 ml letniej wody i odstawiamy na chwile aby mogła napęcznieć.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (Do garnka wlewamy wodę do 1/2 objętości i podgrzewamy aby wydobywała się para wodna, następnie nakładamy na garnek szklaną misę wraz z czekoladą i rozpuszczamy) co jakiś czas mieszając i sprawdzając jej konsystencję a następnie odkładamy na moment by lekko przestygła. Do czekolady dodaj żelatynę i przemieszaj do momentu rozpuszczenia się. Ricottę miksujemy wraz z cukrem pudrem i dodajemy do niej lekko przestudzoną masę czekoladową. Kolejno do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy powolnym ruchem (nie mikserem a np. łyżką, trzepaczką czy szpatułką). Na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor i odstawiamy do przestudzenia. Miętę kroimy w drobne paseczki i wrzucamy do pozostałych składników wraz z migdałami. Na sam koniec dodajemy sok z 1/2 limonki oraz startą skórkę z całej limonki i mieszamy. Gdy wszystko się połączy dodajemy małą stróżką whisky cały czas mieszając by nie zniszczyła się nam masa serowa. Masę przekładamy na spód ciasteczkowy i wyrównujemy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki na około 90 minut do czasu stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *