Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/lifecode/lobuzwkuchni.pl/wp-content/plugins/wd-facebook-feed/framework/WDFacebookFeed.php on line 737
Ekspresowe ciasto na naleśniki - Łobuz w Kuchni
Przepisy

Ekspresowe ciasto na naleśniki

Będąc dzieciakiem, którym w sumie nadal jeszcze jestem, ale starszym często jadałem naleśniki. Zarówno te na słodko jak i na słono, ale wersja ze słodkimi dodatkami zawsze bardziej mnie cieszyła, ponieważ kto nie lubi słodkiego ?
Przygotowując ciasto naleśnikowe w sumie nigdy nie znałem proporcji, bo każdy je robi inaczej, a tym bardziej większość robi je “na oko”. Często pomagał mi w tym internet: jakie składniki?, jakie proporcje?, gdzie co i jak …
W końcu tyle już ich zdążyłem narobić w swoim życiu, że zacząłem stosować swój przepis, który sobie z czasem wyrobiłem.
Jak się okazuje – naleśniki to na prawdę banalna rzecz, a przepis którym chcę się z Wami podzielić z pewnością pomoże osiągnąć wspaniały rezultat aby każdego łasucha słodyczy zadowolić.

Ciekawostkę o naleśnikach mogę Wam powiedzieć taką, że podobno jak to wielu Włochów twierdzi – popularność naleśnikom w Europie zawdzięczamy Katarzynie Medycyjskiej, która wychodząc za mąż za króla Francji w XVI wieku zabrała ze sobą przepis na ten specjał.

SKŁADNIKI:
– 4 jajka
– 160 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru
– 300 ml mleka
– 50 g roztopionego masła
– szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sitko do szklanej miski, a następnie wbijamy jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (dzięki temu nasze naleśniki nie będą posiadały grudek). Dodajemy roztopione masło oraz mleko i ponownie mieszamy do połączenia się składników.

Ps. Jeśli uważasz, że twoja masa jest zbyt bardzo gęsta – dodaj odrobinę więcej mleka, a jeśli jest zbyt bardzo rzadka to wtedy dodaj odrobinę więcej mąki.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła 🙂 wtedy uzyskamy fantastyczny, maślany posmak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *