Przepisy

Serniki cytrynowe z tymiankiem

Uwielbiam sernik !
Najlepszy dla mnie jest ten prosty waniliowo śmietankowy, który często przygotowuje moja ciocia w domu, ale dzisiaj dla odmiany pokażę Wam coś zupełnie innego, a tym bardziej bo nie będzie tutaj konieczne używanie piekarnika. W pogoni za byciem innym względem smaku stwierdziłem, że wyjdę czasami poza klasykę cukiernictwa/ domowego pieczenia i postaram się poszukać trochę ciekawszych smaków niż tylko te, które są nam do tych czas znane ! Pomysł na te serniczki wpadł mi już kiedyś, ponieważ nie raz je robiłem, a wiedziałem, że cieszyły się dużą popularnością wśród znajomych. Skoro im smakowały to pomyślałem, że również i Wam może to zasmakować, a tym bardziej, że połączenie cytryny z tymiankiem jest wręcz dla siebie stworzone !
Nie pomyśleliście już o tym wcześniej ? – spokojnie zrobiłem to za Was już.
Tutaj tylko wrzucam przepis oraz sposób przygotowania wraz z zdjęciami, a smak pozostawiam do Waszej wyobraźni 🙂
Mogę tylko powiedzieć, że na pewno nie pożałujesz wykonania tego deseru w swoim domu …

SKŁADNIKI NA SPODY:
– 150 g ciastek maślanych/ owsianych
– 50 g roztopionego masła

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
– 150 ml śmietanki 36%
– 250 g sera typu ricotta
– 3 łyżeczki cukru pudru
– 7 gałązek świeżego tymianku
– 200 g lemon curd
– 1 łyżeczka żelatyny
– 100 g borówek (lub innych owoców)

PRZYGOTOWANIE:
Użyj blendera do zmielenia ciastek na drobną mączkę i wmieszaj rozpuszczone wcześniej masło – odstaw na bok.
Żelatynę wymieszaj z wodą w proporcji 1:5 i odstaw do nasiąknięcia. W między czasie przygotuj lemon curd i dodaj do niego pokrojony świeży tymianek. Wmieszaj w krem żelatynę i odstaw całość do przestygnięcia. Zacznij ubijać śmietankę (świetnie się tutaj sprawdzi mikser, ale ręcznie również można to zrobić – tak jak ja :)). Gdy tylko zacznie podwajać swoją objętość zacznij stopniowo dodawać cukier puder, a na sam koniec wmieszaj za pomocą szpatułki lub drewnianej łyki ser ricotta. Przestudzony krem cytrynowo tymiankowy stopniowo wmieszaj do przygotowanej wcześniej masy serowej i odstaw na moment.
Przygotowane wcześniej ciasteczka z masłem zacznij wsypywać za pomocą łyżeczki do papilotek na babeczki (jeśli nie posiadasz papilotek możesz to również zrobić w szklankach lub innych pojemniczkach). Warstwa ciasteczkowa nie powinna mieć więcej niż 1 cm. Kolejno dodaj na spód kilka borówek i zacznij dodawać masę serową. Tak przygotowane serniczki wstaw do lodówki na 1-2 godziny by masa mogła się stężeć. Całość udekoruj świeżymi listkami tymianku oraz świeżymi owocami.

Ps. Jeśli używacie papilotek na babeczki i posiadacie do nich foremkę to warto przełożyć tam przygotowane serniczki aby zachowały swój idealny kształt, ale wiem również, że głębsza blaszka do pieczenia sprawdzi się równie dobrze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *