Przepisy

Domowe bounty

Bounty to jeden z moich najbardziej ulubionych batonów !
Do przygotowania tych batonów w domu nie potrzeba ani żadnego specjalnego sprzętu, ani też super umięjętności w kuchni.
Wystarczy trochę składników, odrobinę czasu oraz chęci i to tyle – tak mi się wydaje 🙂

Szykuj składniki, grzej czekoladę i dawaj ! Przeniesiemy się na chwilę w rajskie klimaty.
Nic Ci nie szkodzi zaryzykować, a raczej zyskasz uśmiech podczas jedzenia tej słodkości – zapewniam Cię !

Ilość 15 batonów
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
80 g masła
300 g wiórków kokosowych
150 ml mleka kokosowego
4 łyżki miodu
80 ml oleju kokosowego (można zamienić na masło)

Przygotowanie:
Do miski wsyp wiórki kokosowe, dodaj mleko kokosowe, olej kokosowy oraz miód. Wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotowaną masę kokosową przełóż na blaszkę wyłożoną folią spożywczą (10 cm x 10 cm). Całość wyrównaj aby nie było górek.
Wstaw do lodówki na około 2 h aby masa dobrze się schłodziła, lub na godzinę do zamrażarki jeśli nie masz czasu.
Na chwilę przed wyłożeniem masy z lodówki przygotuj polewę. Czekoladę oraz masło roztop w kąpieli wodnej, następnie przestudź. Gdy masa kokosowa będzie już dobrze schłodzona, pokrój ją na równe kawałki aby przypominały batony.
Całość polać równomiernie czekoladą i wstawić do zamrażarki na kolejne 15 minut.

(Ps. Podczas nakładania polewy na batony najlepiej przełożyć je na kratkę)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *