Przepisy

Cinnamon rolls

Te drożdżówki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa z podstawówki oraz w późniejszym czasie wspomnienie z pracy w kawiarni, gdzie codziennie je sprzedawaliśmy. Pamiętam, że mogłem je jeść zarówno rano jak i o późnych godzinach wieczornych.
Jedne miały jabłka inne rodzynki, a jeszcze inne były zwykłe, takie bardzo cynamonowe polane obficie lukrem 🙂

Kiedyś gdy jeszcze nie miałem aż takiego zamiłowania do pieczenia w domu to myślałem, że stworzenie tego ciasta będzie niczym wielką batalią w kuchni. Fakt był taki, że się myliłem, ponieważ jest to prosty i świetny przepis z wykorzystaniem zaledwie kilku produktów <3
Uwielbiam ten przepis za smak, za masło, zapach cynamonu oraz słodycz, która płynie podczas jedzenia. Śmiało mogę powiedzieć, że w momencie jak tylko włożysz ciasto do piekarnika twój dom zawładnie zapach cynamonu ! Obłędne uczucie – wierz mi na słowo.

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 350 g mąki pszennej
– 20 g świeżych drożdży
– 50 g masło (w temp. pokojowej)
– 150 ml mleka 3.2%
– 1 jajko
– 30 g cukru

Dodatkowo:
– 80 g masła
– 15 g cynamonu
– 100 g brązowego cukru
– 1 jajko + 2 łyżeczki mleka

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Do ciepłego mleka pokrusz drożdże i dodaj cukier, a następnie wymieszaj do momentu aż się rozpuszczą. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły sobie trochę popracować. Do większej miski przesiej mąkę i wlej rozczyn drożdżowy, przemieszaj łyżką. Dodaj jajko i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, na 5 minut przed końcem dodaj miękkie masło i ponownie wyrabiaj. Ciasto jest gotowe jeśli nie klei się do palców.
Tak przygotowaną masę zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do momentu aż potroi swoją objętość (ok. 1,5-2 h). Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat kuchenny/ stolnicę oprószoną mąką i powyrabiać jeszcze przez 1 minutę.
Rozwałkować na kwadrat o długości około 25-30 cm.

Wykonanie:
Placki z ciasta kolejno smaruj roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru.
Zawinąć ciasto w rulon i pokroić w poprzek na 18 plasterków o grubości ok. 1 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte już ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez około 20 minut (do momentu uzyskania złotego koloru). Po upieczeniu odstaw na chwile do swobodnego opadnięcia temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *