Przepisy

Drożdżowiec z cynamonem i gruszkami

Kolejny wieczór spędzony w kuchni za mną ! 🙂
Ostatnie dni są dla mnie dość intensywne pod względem gotowania i pieczenia, ale to właśnie to daje mi największą radość w życiu. Często kładę się spać o 3 w nocy z myślą “co jutro będę robił w kuchni” i nagle rano wstaje – BANG – pomysł już jest !

Dzisiaj z rana marzyło mi się ciasto drożdżowe, ale takie inne niż zawsze.
Bez żadnych kruszonek, czy też posypek i innych zbędnych dodatków. Zobaczyłem, że na stole leżą już dość dojrzałe gruszki, a wiedziałem, że w szafce mam mnóstwo cynamonu. Pomysł odrazu nasunął się sam i decyzja zapadła.

Zacząłem jak zawsze od zaczynu na ciasto, później wyrabianie przez pewien czas, aż przyszedł moment by ciasto odpoczęło więc mogłem spokojnie zabrać się za masę gruszkową. Uwierz mi na słowo, że po całym mieszkaniu biegał obłędny zapach 🙂
Chwila moment i 2 h zleciały niczym z bicza strzelił, a ciasto wpadło do piekarnika i szybko się upiekło.
W momencie jak zacząłem je kroić na kawałki odparłem tylko – “Super robota, w końcu to pięknie wygląda !”

Przepis na blaszkę 20 cm x 25 cm
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
80 g miękkiego masła
350 ml mleka 3.2%
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowe
(lub 2 op. cukru z prawdziwą wanilią)
1 żółtko
60 g cukru
+ 1 żółtko i 2 łyżki mleka ( do posmarowania ciasta)

Nadzienie:
3 gruszki
5 łyżek cukru
2 łyżki wody
3 paczki cynamonu

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Do ciepłego mleka pokrusz drożdże, dodaj cukier i wanilię, a następnie wymieszaj do momentu aż się wszystko rozpuści. Odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły sobie trochę popracować. Do większej miski przesiej mąkę i wlej rozczyn drożdżowy, przemieszaj łyżką. Dodaj jajko oraz zółtko i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut, na 5 minut przed końcem dodaj miękkie masło i nadal wyrabiaj. Ciasto jest gotowe jeśli nie klei się do palców.
Tak przygotowaną masę zostawić w misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do momentu aż potroi swoją objętość (ok. 1,5-2 h). Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat kuchenny/ stolnicę oprószoną mąką i powyrabiać jeszcze przez 1 minutę.
Masę podzielić na 2 części i rozwałkować na kwadraty o długości około 30-35 cm

Przygotowanie masy gruszkowej:
Gruszki obrać ze skórek, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Całość wrzucić do rondelka, dodać wodę i cukier.
Gotować około 5-8 minut aż będą miękkie – jeśli widzisz, że jest zbyt duża ilość płynów to gotuj jeszcze przez chwile aby odparować cały nadmiar soków (masa nie może być ani za rzadka, ani też za gęsta).
Odstawić do przestygnięcia.

Wykonanie:
Rozwałkowane ciasta posmarować roztopionym masłem. Posypać obficie cynamonem ( 1 op. na jeden kwadrat). Rozłożyć równomiernie masę gruszkową i zwinąć w rulon. Oba rulony przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem (zawinięte jak ślimak). Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30-35 minut. Po upływie czasu pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do swobodnego opadnięcia temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *