Przepisy

Gruszki w syropie kardamonowo szafranowym

Przepis ten powinien się pojawić już tydzień temu, ale z braku czasu i nadmiaru pracy nie miałem kompletnie czasu, aby się za to wszystko zabrać. Nie myślałem o tym, że grudzień będzie dla mnie aż tak pracowity pomimo iż świąteczny okres powinien być czasem odpoczynku. No cóż coś mi zatem nie wychodzi ostatnio 🙂

Tak czy siak czas na gotowanie zawsze znajdę, nawet to najzwyklejsze i najprostsze bo jak sami wiemy – w prostocie siła !
Przepis ten wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem z racji, że wracałem z pracy do domu i gdzieś ukradkiem oka zauważyłem jak jeden z świątecznych straganów sprzedawał właśnie takie małe i słodkie cudeńka. Stwierdziłem, że w sumie to dawno tego rodzaju słodyczy nie robiłem i warto odkurzyć trochę wiedzy na ten temat.
Do zrobienia tego przepisu miałem akurat wszystkie produkty w domu, ponieważ nie chciałem replikować czyjegoś przepisu to postanowiłem na inwencję twórczą i powiem Wam, że jestem bardzo ucieszony z efektu bo wyszły na prawdę smaczne 🙂

Składniki:
5 gruszek średniej wielkości
280 ml wody
100 g cukru
3 łyżki syropu klonowego
szczypta szafranu
1/2 cytryny
6 ziaren kardamonu

* Serek waniliowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka serka kremowego (typu philadelphia)
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Przygotowanie:
Zacznij od namaczania szafranu w 2 łyżeczkach wody.
Do dużego garnka dodaj skórkę z cytryny, sok z 1/2 cytryny, wodę, ziarna kardamonu bez łupin, cukier oraz syrop klonowy. Gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Zmniejsz moc palnika i dodaj wcześniej namaczany szafran i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Do powstałego syropu dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i przekrojone w pół gruszki. Gotujemy do momentu aż będą miękkie ok. 3-5 minut na stronę – wszystko zależy od wielkości gruszki (uważaj, ponieważ łatwo ten moment przegapić i z gruszek powstanie mamałyga). Ugotowane i miękkie gruszki wyciągamy z syropu za pomocą łyżki lub innego przyrządu i przekładamy w chłodne miejsce aby mogły spokojnie przestygnąć. Powstały syrop nadal gotujemy do momentu aż się zredukuje do 1/2 objętości. Kardamonowy syrop przelewamy do słoiczka lub innego szklanego naczynia i chłodzimy.

* Przygotowanie serka waniliowego:
Wszystkie składniki na serek przekładamy do szklanej misy i mieszamy do momentu połączenia się składników.
– Jeśli uważasz, że jest za mało słodki dla Ciebie to można dodać więcej syropu klonowego, ale pamiętaj, że kardamonowy syrop jest już sam w sobie wystarczająco słodki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *