Przepisy

Czekoladowe trufle z pomarańczą i chilli

Trufle dla miłośników grzybobrania są cennym znaleziskiem, ale dla smakoszy słodyczy potrafią być kulinarnym niebem.
Powstania tego smakołyku jest tak na prawdę wiele historii. Tu jednak wszystko sprowadza się do Francji – Europejskiej stolicy cukiernictwa. W 1895 ponoć wynalazł je M. Dufour, a wieść o nich do końca wieku zawitała już do Anglii, a dokładnie Londynu (Sklep z czekoladą Prestat), a następnie zaś do reszty zakątków Europy.

Za najbardziej prawdopodobną wersję wydarzeń przypada znów zupełnie inna historia …
Trufle po raz pierwszy powstały w kuchni jednego z największych gigantów kulinarnych we Francji – Auguste Escoffier’a w 1920 roku. To nie On jednak odpowiada za genialny wynalazek, a był to czysty przypadek 🙂
Jak to wiadomo nie od dziś – czasami zwykły przypadek potrafi zdziałać narodziny totalnego arcydzieła o którym nie mieliśmy wcześniej pojęcia. Tak stało się i tym razem …

Jeden z jego praktykantów podczas zagrzania śmietanki wlał ja do zupełnie innego miejsca niż planował.
Tym sposobem śmietanka nie trafiła do kotła z masą jajeczną, a do pojemnika z płynną czekoladą.
Po zahartowaniu Escoffier stwierdził, że mieszanka ta wcale się nie nadaje do śmietnika, a wręcz przeciwnie do formowania.
Tym sposobem utworzył pierwsze niezbyt foremne kulki z czekolady obtoczone w pudrze kakaowym.

Trufle czekoladowe, są to kulki wykonane z gorzkiej czekolady, zalane słodką śmietanką i małą ilością rozpuszczonego masła z różnymi dodatkami smakowymi. Przeważnie są obtoczone w kakaom, ale można je również obtoczyć w pokruszonych orzechach, płatkach migdałowych czy też wiórkach kokosowych.

Składniki:
– 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
– 150 ml śmietanki 36%
– skórka z jednej pomarańczy
– 1/2 papryczki chilli
– 100 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:
Zagrzej śmietankę ze skórką pomarańczy oraz drobno posiekanym chilli (bez pestek) – nie doprowadź do wrzenia.
Zalej czekoladę i chwile odczekaj, a następnie mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Tak aby masa połyskiwała i była gładka. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gdy masa stężeje formujemy małe kulki i obtaczamy w gorzkim kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *