Przepisy

Śniadaniowa owsianka z dodatkami

Dzień Dobry ! 🙂

Zacznę dzisiejszy wpis od tego, że nigdy nie byłem ogromny fanem owsianki na śniadanie – w sumie to w ogóle nie byłem jej zwolennikiem, ponieważ zawsze kojarzyła mi się z czymś mdłym i nieciekawym. Wszystko zmieniło się do czasu, aż sam zacząłem ją przygotowywać w domu według swoich zasad, które czasami nie są oczywiste nawet dla mnie.

Obecnie stwierdzam, że dobrze przygotowana owsianka, nie jest złą owsianką, a wręcz przepyszną owsianką ! Przyłapałem się na tym, że od kilku tygodni często ją robię w leniwe poranki, a szczególnie podczas weekendu, kiedy większość ludzi ma wolne i może spać trochę więcej, niż zdarza się to w normalnych dniach pracy.

Dobra, pożywna i ciepła owsianka z prostymi dodatkami to wręcz idealna owsianka – tak, tak mówi to ten, który jej nie lubił. Dodatki do tego typu śniadań zazwyczaj dobieram pod względem chęci, jakie mnie nastają z rana. Czasami są wymyślne, czasami super proste, a zdarza się też tak, że szukam jakiś nowych inspiracji w internecie, bo chodzącą książką kucharską nie jestem.

Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/4 mleka kokosowego (można użyć krowiego, ale nie będzie już tak kremowa)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu (można użyć innych przypraw)
1 łyżeczka serka kremowego (typu philadelphia)
dodatki wg. uznania (owoce, orzechy itd.)

Przygotowanie:
Płatki umieść w garnku z grubym dnem i dodaj jedną szklankę mleka kokosowego. Gotuj przez ok. 8-9 minut na małym ogniu nie mieszając – pozwól, aby płatki swobodnie wsiąknęły mleko. Dodaj miód, cynamon oraz serek kremowy wraz z resztą mleka kokosowego i przemieszaj do połączenia się składników. Gotuj jeszcze przez minutę. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *