Przepisy

Gofry z owsianki

Jak zwykle nie miałem niczego w domu, a bardzo chciałem zjeść coś pożywnego i słodkiego.
Przeważnie w moich szafkach kuchennych znajdę banany oraz płatki owsiane z racji, że często się nimi zajadam o poranku. Pewnego razu miałem ochotę na coś innego i zacząłem wymyślać różnego rodzaju śniadania, ale ciągle mi czegoś brakowało. Nagle wpadłem na pomysł, że skoro robię placki bananowe bez użycia jajek to czemu by nie spróbować z goframi ?

Blender poszedł w ruch, gofrownica się nagrzewała i tak się stało, że się udało !
Nie główkowałem specjalnie nad tym aby takie wyszły, ale stało się, że są dosłownie wszystko FREE
Zero glutenu, cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego … sam się dziwiłem jak to się stało, a jednak ! 🙂

GOFRY Z OWSIANKI ŚNIADANIOWEJ
Liczba porcji: 4

Składniki:
150 g zmielonych płatków owsianych
300 ml mleka roślinnego (można użyć krowiego)
1 łyżeczka syropu klonowego (można użyć cukru)
2 dojrzałe banany
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy mleko, obrane banany oraz syrop klonowy z dodatkiem soli i oliwy.
Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy zmielone płatki owsiane.
Całość mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na ok 5-10 minut (w tym momencie płatki owsiane będą wstanie wsiąknąć w siebie wszystkie płynne składniki). Nakładamy kilka łyżek masy do gofrownicy i pieczemy ok. 15 minut. Upieczone gofry odstawiamy na kratkę aby lekko przestygły, a tym samym staną się bardziej chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *