Przepisy

Oponki Serowe

Kiedyś jadałem jako dziecko bez większego zamyślenia jak  je przygotować 🙂
Często znajdowane w różnych cukierniach oraz kawiarniach z racji, iż były bardzo popularne, a do tego bardzo smaczne !
Tym razem postawiłem na swoje i stwierdziłem przygotować je samemu w domu – bo słodkiego nigdy dość.
Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo tanie jeśli myślimy o kosztach produktów. Raczej jestem zwolennikiem tych tanich oraz dobrych przepisów aniżeli trudnych oraz dość drogich, bo nie o to chodzi w gotowaniu, prawda ?

Ciasto szybko zagniotłem z masą twarogową, która pięknie łączyła się z jogurtem greckim i żółtkami, a wszystko to było obficie owiane cukrem, który nadał pięknego koloru podczas smażenia ! Jest to świetna zabawa w kuchni jeśli chcesz zrobić coś razem z twoim maluchem w kuchni, zapewniam Cię. Wycinanie kółek z masy serowej, a następnie zdobienie ich różnymi dodatkami sprawia, że myślami możemy się przenieść trochę w szkolne czasy na lekcje zajęć artystycznych.

OPONKI SEROWE
ILOŚĆ: 22
CZAS: 35 minut

SKŁADNIKI:
300 g twarogu tłustego
3 żółtka
400 g mąki pszennej
150 g cukru białego
sok z 1/2 cytryny
100 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki sody
olej do smażenia
+ ulubione dodatki typu; czekolada, karmel, etc.

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka wraz z cukrem ubijamy na puch, dodaj zmielony twaróg oraz jogurt grecki (twaróg można zmielić blenderem lub za pomocą praski do ziemniaków). Całość przemieszaj do połączenia się składników. Dodaj przesianą mąkę pszenna z sodą i ponownie przemieszaj oraz wyrób na jednolite ciasto. Ciasto będzie lekko klejące oraz gęste. Na koniec dodaj sok z cytryny i raz jeszcze zamieszaj.
Około 600-700 ml oleju zagrzej w głębokiej patelni na średniej mocy palnika.
Blat kuchenny oprósz mąką, wyjmij ciasto na oponki i podziel na kilka części. Rozwałkuj ciasto na ok 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinaj kółka (aby zrobić mniejsze kółko w oponkach najlepiej użyć korka od butelki po napoju). Oponki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez ok. 1 minute na każdą stronę – powinny mieć złoty, rumiany kolor oraz zwiększyć swoją objętość.
Oponki po wyjęciu z tłuszczu najlepiej przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar ciepłego tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami typu cukier puder, roztopiona czekolada lub polewa z karmelu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *