Przepisy

Mus z gorzkiej czekolady i oliwy z oliwek

Czasami mam taki okres, że non stop mogę oglądać różnego rodzaju programy kulinarne i kompletnie nie czuje się tym zmęczony pomimo iż zegar czasami wskazuje na bardzo późną godzinę w nocy !
Tak było i tym razem … Nagle na ekran wskoczyła Nigella Lawson, która przepięknie zaczęła opowiadać o bardzo prostym, a jakże smacznym deserze. Zaskoczeniem w tym wszystkim był fakt, że dodała oliwę z oliwek, więc odrazu poczułem się zaciekawiony i stwierdziłem, że koniecznie muszę to zrobić następnego dnia.

Z rana pobiegłem do sklepu po tabliczkę gorzkiej czekolady, która chwilę po otwarciu zaczęła być konsumowana i niezmiennie popijana mocną i czarną czekoladą tworząc przyjemną gorycz palonej słodyczy na podniebieniu. Wziąłem jajka dzieląc je na białka i żółtka, a następnie zacząłem swoje słodkie zmagania w kuchni.
Początkowo myślałem, że będzie to dziwne, ale chwile po odczekaniu musu w lodówce wiedziałem, że będzie to SZTOS !
Oliwa z oliwek świetnie połączyła się z gorzkością czekolady, a tym samym nadała jej ciekawego doznania smakowego.

MUS CZEKOLADOWY Z OLIWA Z OLIWEK
ILOŚĆ: 2 porcje
CZAS: 40 minut

SKŁADNIKI:
150 g gorzkiej czekolady min. 70%
4 jajka
8 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki cukru
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę pokrusz i roztop w kąpieli wodnej, a następnie zdejmij z palnika i odstaw na bok. Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj do połączenia się składników. Za pomocą miksera ubij żółtka z dodatkiem cukru (ok 4-5 minut). W szklanej misie ubij białka jaj z dodatkiem soli na puszystą i sztywną pianę. Do przestudzonej czekolady dodawaj partiami ubite żółtka i wmieszaj je okrężnymi i delikatnymi ruchami. Dodawaj partiami ubitą pianę białkową postępując tak samo jak z żółtkami – w ten sposób nie stracisz objętości masy czekoladowej. Przygotowany mus przełóż do kokilek lub szklanek i chłodź przynajmniej 20 minut w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *