Przepisy

Tort czekoladowy z malinami

Będę z Wami szczery …
Bardzo rzadko mam okazje przygotowywać torty, a prawie, że wcale !
Nagle pojawiła się okazja, słyszałem, że znajoma ma urodziny więc stwierdziłem – zrobię to teraz.
Zamiast prezentu postanowiłem, że przygotuję tort urodzinowy pomimo iż nie mam w tym wielkiego doświadczenia.
Tortów w całym życiu zrobiłem może 3 lub 4 z racji, że nie za bardzo czułem się w tym temacie, ponieważ mój perfekcjonizm nie pozwala mi nigdy na to aby gdzieś coś nie wyszło bo przez to często się złoszczę, że nie jest taka wizja zamierzonego wypieku jaką ja bym oczekiwał od siebie. Tak czy siak przystąpiłem do tego zadania na spokojnie w zaciszu kuchennym i zacząłem sobie działać krok po kroku ustalając każdy detal na kartce papieru.

I wiecie co ? 
UDAŁO MI SIĘ ! Tort odzwierciedlał dokładnie to co narysowałem sobie kilka dni wcześniej na papierze, a każdy smak partiami łączył się z pozostałymi dodatkami tworząc jedną całość jak układanka puzzli wielkiego formatu – dosłownie.
Przygotowywanie takiego rodzaju wypieków nie zajmuje godziny, ani też dwóch … zazwyczaj jest to praca na kilka godzin, ale podczas tego wszystkiego uczymy się cierpliwości oraz pobudzają się nasze narządy zmysłów dzięki którym możemy tworzyć różnego rodzaju rzeczy. Ten wypiek zajął mi dosłownie 4,5 godziny, ponieważ nie był zbyt wielkich rozmiarów, ale patrząc na pracę mojej kuzynki, która zajmuje się tym zawodowo to wiem, że potrafi nad tym siedzieć nawet do kilku dni.

TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI
ILOŚĆ: Tort wystarcza na 8-10 osób
CZAS: 4,5 godziny

SKŁADNIKI:
1) BISZKOPT (2 biszkopty o śr. 18-20 cm):
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
sok z 1/2 cytryny

2) SOS MALINOWY:
250 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
50 ml wody

3) KREM Z CIEMNEJ CZEKOLADY:
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli

4) KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
200 g białej czekolady
400 ml śmietanki 36%
200 g mascarpone

5) PONCZ:
150 ml kakao na bazie mleka

6) PRALINA MIGDAŁOWA:
150 g cukru
60 g płatków migdałowych

7) DODATKI:
świeże truskawki
maliny
pozostały krem

PRZYGOTOWANIE:
1) * Jeśli masz 2 tortownice o tej samej średnicy to możesz tą masę przygotować odrazu w całości, jeśli jednak masz tylko jedną tak jak ja to podziel składniki na pół i wykonaj tą samą czynność 2 razy.

Białka ubijamy z dodatkiem soli na najwyższej mocy miksera, gdy zacznie podwajać swoją objętość dodawaj 1 łyżeczkę cukru na minute zmniejszając moc miksera. Gdy piana będzie sztywna i połyskująca dodawaj po jednym żółtku ubijając masę na najniższej mocy miksera. Za pomocą szpatułki wmieszaj powolnymi i okrężnymi ruchami przesianą mąkę z dodatkiem kakao (Dodawaj partiami. W ten sposób twoja masa będzie nadal puszysta i pełna powietrza). Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy 0 średnicy 18/20 cm wysmarowanej masłem i piecz w 170 st. C przez ok 20-25 minut. Upieczone biszkopty przełóż na metalową kratkę i studź.

2) Wszystkie składniki na sos malinowy przełóż do rondelka i gotuj przez ok 15 minut na niskiej mocy palnika.
Zblenduj na gładką masę i przełóż przez sitko aby pozbyć się pestek.

3) Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Żółtka ubij z dodatkiem cukru na puszystą masę (ok. 5 minut).
Białka z dodatkiem soli przelej do szklanej misy i ubij na puszystą oraz połyskującą masę. Przestudzoną czekoladę wmieszaj w masę żółtkową, a następnie za pomocą szpatułki wmieszaj delikatnie w białka. Przygotowany krem odstaw w chłodne miejsce.

4) Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Ubij lekko śmietankę, wmieszaj przestudzoną czekoladę, a następnie dodaj partiami mascarpone do momentu aż masa zacznie nabierać kształtów (Uważaj aby nie przebić masy – będzie bardzo zbita i grudkowata). Przygotowany krem odstaw w chłodne miejsce.

5) Przygotuj napar z malinowej herbaty, najlepiej nie słodzonej, aby była lekko kwaśna. Odstaw do przestudzenia.

6) Migdały upraż na suchej i rozgrzanej patelni do momentu nabrania złotego koloru.
Do rondelka wsyp cukier i karmelizuj do momentu uzyskania bursztynowego koloru (cukru nie powinno się mieszać z początku, a jedynie od czasu do czasu poruszać patelnią/ rondelkiem tak by uniknąć wstępnej karmelizacji). Inaczej mówiąc zrób po prostu karmel 🙂 Uprażone migdały rozsyp na papier do pieczenia i zalej gorącym karmelem tak aby wszystko pokrył. Odstaw do przestygnięcia.

7) Wszystkie dodatki przemyj pod zimną i bieżącą wodą, pokrój na mniejsze części i wstaw do lodówki.

SKŁADANIE TORTU:
1) Biszkopty przekrój na 2 równe płaty, nasącz. Na każdy płat biszkoptu nałóż krem czekoladowy i rozprowadź równomiernie. Za pomocą łyżki rozprowadź sos malinowy na kremie czekoladowym każdego płatu. Nałóż każdy biszkopt na siebie tworząc podstawę tortu. Po złożeniu biszkoptów owiń ranty folią spożywczą tak aby lekko ścisnęły całość i wstaw do zamrażarki na 15 minut.

2) Wyjmij biszkopty z zamrażarki, usuń folię spożywczą. Całość tortu okryj kremem z białej czekolady i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Za pomocą noża cukierniczego/ metalowej szpatułki lub po prostu zwykłego i wysokiego noża zacznij wyrównywać krem nadając kształt twojemu toru. Postaraj się zrobić to jak najlepiej potrafisz – to właśnie ten moment gdzie wygląd ma znaczenie 🙂 Po wykonaniu wszystkich czynności upiększających wstaw tort na minimum godzinę do lodówki.

3) Chwile przed serwowaniem tortu, pokrusz pralinę karmelową i przyklej po bokach. Udekoruj świeżymi owocami.

* różowe barwy na torcie to połączenie resztek kremu z białej czekolady oraz pozostałości po sosie malinowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *