Przepisy

Ciasto milionera – chocolate caramel shortbread

Po raz pierwszy te ciastka widziałem gdy wybrałem się do Anglii kilka lat temu …
Były mega słodkie na maślanym, ciasteczkowym spodzie oraz obficie oblane gorzką czekoladą. Nie będę ukrywał, że bardzo mi smakowały, a w połączeniu z mocną, czarną kawą są wręcz idealnym połączeniem !

Po kilku latach stwierdziłem, że z ciekawości spróbuję je zrobić w domu, aby zobaczyć samemu jak wygląda proces tworzenia tych małych kwadracików o niesamowicie wysokiej zawartości kalorii, ale kto się o nie martwi skoro lubi jeść słodkie ? 🙂
Wydawały się proste i nie wymagające ogromnej ilości produktów – w sumie takie też były z racji, że ludzie mieszkający na wyspach raczej nie za bardzo lubią spędzać czas w kuchni, a prędzej wolą wyjść na miasto i zjeść coś w knajpie.

Ten przepis jest o tyle dobry, że ciastka, których nie zjemy możemy wstawić do zamrażarki i wyciągnąć dosłownie 15 minut przed ponownym zjedzeniem – powiem Wam, że mocno schłodzone smakują najlepiej !

CIASTKA MILIONERA
ILOŚĆ: 12 sztuk (foremka kwadratowa 23×23 cm)
CZAS: 60 minut

SKŁADNIKI:
200 g kruchych ciastek
50 g masła
1 puszka masy krówkowej
200 g gorzkiej czekolady
12 precli

PRZYGOTOWANIE:
Za pomocą miksera lub robota kuchennego rozdrabniamy ciasteczka. Roztopione masło, dodajemy do masy ciasteczkowej i mieszamy do momentu połączenia się składników. Tak przygotowaną masę rozkładamy równomiernie po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do zamrażarki na 10 minut.
Puszkę z masą krówkową wstawiamy na 10 minut do rondelka z gorącą wodą. Całość przelewamy na spód ciasteczkowy i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy ponownie do zamrażarki na 20 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Schłodzoną czekoladę przelewamy na spód ciasteczkowo karmelowy. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Ciastka kroimy za pomocą noża i odstawiamy w chłodne miejsce lub trzymamy w zamrażarce do momentu aż będą serwowane.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *