Przepisy

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i migdałami

Czasami mam takie dni, że nie posiadam w domu kompletnie nic, a zaledwie tylko kilka rzeczy …
Na szczęście są to rzeczy, z których zawsze można przygotować jakieś proste ciasto lub danie wytrawne.

Boże, jakie to było proste ! – tak sobie powiedziałem po upieczeniu tego ciasta. Zdecydowanie jest to jedno z moich najprostszych oraz najtańszych ciast, które obecnie wrzuciłem na stronie. Samo przygotowanie trwa zaledwie 8-10 minut, a czas pieczenia to tylko 20 minut ! – easy, co nie ?

Tak, więc jeśli lubisz lekkie oraz wilgotne ciasta z kwaskowym posmakiem na końcu języka to ten przepis jest idealny dla Ciebie ! Będziesz zwycięzcą, jeśli prowadzisz swój ogródek i uprawę truskawek, a resztę składników znajdziesz w kuchennej szafce :Wtedy Twoja wyprawa do sklepu po produkty będzie już zbędna, a tym samym zaoszczędzisz na czasie i szybciej zjesz ciasto.

SKŁADNIKI:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 dużych truskawek
1/2 soku z cytryny
szczypta soli
migdały do posypania
masło

PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy z dodatkiem soli na najwyższej mocy miksera, gdy piana zacznie podwajać swoją objętość dodawaj 1 łyżkę cukru na minute zmniejszając moc miksera. Gdy masa będzie sztywna i połyskująca dodawaj po jednym żółtku nadal ubijając na najniższej mocy miksera. Za pomocą szpatułki wmieszaj powolnymi i okrężnymi ruchami przesianą mąkę i dodaj sok z cytryny.
Tak przygotowaną masę biszkoptową przelej do foremki wysmarowanej masłem, dodaj truskawki pokrojone w “ósemki” oraz posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez około 25 minut.

* Jeśli Twoje truskawki są ekstra kwaśne to pamiętaj, że ciasto można oprószyć cukrem pudrem 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *