Przepisy

Omlet na słodko !

Nie będę ukrywał, ale czasami zdarzają mi się leniwe poranki, gdzie zazwyczaj nie mam chęci na nic wymyślnego, ani też zajmującego wiele czasu w kuchni. Przeważnie staram się, aby moje śniadania były zbilansowane o wartości odżywcze oraz inne witaminy. Mimo tego są takie dni, że sięgam po cukier i myślę sobie z tyłu głowy, że warto zgrzeszyć !

Jestem pewien, że omlet jest Wam znany, ale raczej z wersji wytrawnej.
Nie mniej jednak omlet na słodko wydaje mi się, że jest o wiele smaczniejszy oraz prostszy w przygotowaniu.
Lekki, puszysty, a do tego słodki i rozpływający się w ustach-kocham ten stan, kiedy coś jem, a buzia się sama cieszy.

Swoją drogą lubię patrzeć, jak omlet rośnie na patelni i rumieni się poprzez cukier zmieszany z masłem, też tak masz ?

OMLET NA SŁODKO
ILOŚĆ: duża patelnia; 1, mała patelnia; 2
CZAS: 15 minut

SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
szczypta soli
masło do smażenia
+ dodatek smakowy (np. cynamon lub wanilia)
ulubione owoce, jogurt oraz inne dodatki

PRZYGOTOWANIE:
Na wysokich obrotach miksera ubij białka ze szczyptą soli dodawając łyżkę cukru na minutę. Ubijaj do momentu uzyskania sztywnej piany. Zmniejszając moc miksera dodaj żółtka i mleko, przemieszaj ponownie. Przesiej mąkę, dodaj dodatek smakowy i połącz wszystko w całość. Smaż na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *