Przepisy

Semifreddo z białą czekoladą i malinami

Semifreddo jak sama włoska nazwa wskazuje; “na wpół zmrożone”. To tradycyjny włoski deser opierający się na śmietance oraz puszystej bezie ubitej z dodatkiem cukru. Powiem Wam szczerze, że swoje pierwsze lody semifreddo zrobiłem kilka lat temu. Nie za bardzo cieszyły się powodzeniem, ponieważ nie miałem ani wiedzy jak to zrobić, ani też jakie składniki tam dodać 🙂

Od czasu do czasu przeglądałem różne kanały na youtube oraz inne programy kulinarne, aż do momentu jak zobaczyłem pewnego włocha, który przyrządzał ten deser. Dodał tylko kilka składników, lekko przemieszał i bang gotowe !
Odrazu stwierdziłem, że również ja mam dobre predyspozycje cukiernicze i podołam temu zadaniu. Nie było ciężko, ani długo … jedyne co męczyło mnie w tym deserze był czas oczekiwania, aż lody będą porządnie schłodzone.

Mimo czasu oczekiwania, wiem, że zdecydowanie warto, ponieważ smak jest bezcenny 🙂

*Smaki, które ukazuje w przepisie mogą być dowolne.

SEMIFREDDO Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
ILOŚĆ: 1000 ml
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS CHŁODZENIA: min. 5 h (najlepiej na noc)

SKŁADNIKI:
200 g malin
70 g cukru
3 jajka
350 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:
Maliny wrzucamy do rondelka z dodatkiem 5 łyżek wody i gotujemy ok. 5 minut. Rozgniatamy widelcem i pozostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach do momentu aż zaczną podwajać swoją objętość. Dodajemy łyżkę cukru na minutę do osiągnięcia sztywnej i połyskującej pian. Żółtka ubijamy z łyżką cukru na puch (ok 3-4 minuty). Śmietankę ubijamy do momentu aż będą widoczne ślady miksera na masie, powoli wmieszaj masę żółtkową i rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy partiami ubite białka – staraj się wmieszać białka bardzo powoli, ponieważ w ten sposób twoje lody nie stracą na lekkości oraz objętości. Całość przelewamy do keksówki i dodajemy warstwami sos malinowy aby powstał piękny marmurkowy kolor. Wstaw do zamrażarki na ok. 5 h lub całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *