Przepisy

Mango sticky rice

Deser klasyczny, przywołujący wspomnienia z podróży, którą dokonałem jakiś czas temu w Tajlandii …
Prosty, nawet szybki w przygotowaniu, a do tego smaczny bez chwili zwątpienia ! Jakiś czas temu miałem go okazję przygotować odwiedzając znajomych. Nie mieliśmy wtedy zbyt wielu rzeczy oprócz mleczka kokosowego, ryżu oraz mango.
Nikt by się tego nie spodziewał, aż nagle w momencie pomyślałem – dlaczego by nie ?

Kremowy ryż z posmakiem mleka kokosowego obłożony plastrami słodkiego, ale orzeźwiającego mango sprawia uśmiech nie jednego człowieka. Kilka lat temu jeszcze nie miałem zielonego pojęcia co może się kryć pod nazwą “mango sticky rice” do momentu, gdy nie wybrałem się  w swoją pierwszą, daleką podróż. Początkowo zakładałem, że takie “coś” może mi nie zasmakować, a nawet będzie bez smaku … jednak pierwsza łyżeczka, a następnie kolejna zmieniła totalnie moje myślenie 🙂

MANGO STICKY RICE
ILOŚĆ: 2 porcje
CZAS: 20 minut

SKŁADNIKI:
150 g białego ryżu (basmati/ jaśminowy)
200 ml mleka kokosowego
100 ml wody
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 dojrzałe mango

PRZYGOTOWANIE:
Mleko, wodę, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj w głębokim rondelku i zagotuj. Dodaj ryż i ponownie przemieszaj. Gotuj na średniej mocy palnika przez ok 10-12 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli ryż na koniec jest zbyt suchy – dodaj trochę mleka kokosowego, aby całość miała kremową konsystencję). Mango obieramy, wykrawamy pestkę, a następnie kroimy w plastry.
Ryż przekładamy do miseczek z dodatkiem świeżo krojonego mango.

4 komentarze

    • Lobuzwkuchni

      Miło mi to słyszeć ! Dałbym wszystkie skarby, aby teraz wrócić na moment do Tajlandii i zjeść nie tylko tą miseczkę ryżu, ale również pad thai’a 🙂 W przepisie użyłem mleczka kokosowego z puszki. Postaraj się znaleźć z jak największą zawartością kokosa, a jak najmniejszą ilością różnorodnych stabilizatorów smaku itd … to od tego wszystkiego zależy smak oraz kremowość naszego ryżu.

      Ps. Polecam z firmy Tables Du Monde, ale jeśli go nie znajdziesz to postaraj się czytać etykiety !

      Pozdrawiam 🙂

    • Lobuzwkuchni

      Też nie jestem wielkim fanem tego owocu !
      Mimo tego nie widzę tego deseru bez jego użycia 🙂 Koniecznie posyp sezamem jeśli masz taka możliwość – nadaje fajnego posmaczku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *